Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfesten ligger i startgroparna

I dag drar årets stadsfest igång och det är det full aktivitet på gatorna runt om i Västerås. Scener har byggts, partytält har riggats och vissa restaurangerna har tripplat sin varuleverans.

Annons
Varde ljus. Här monteras det ljus som senare kommer hissas upp i taket på Mimersscenen.

Den 40 ton tunga Mimerscenen på Fiskartorget är praktiskt taget färdigmonterad. Sedan i tisdags morse har ett 20-tal arbetare jobbat många timmar med att få den 18 gånger 12 meter stora scenen färdig.

– Själva stommen tar längst tid. Mimerscenen räknade vi med skulle ta runt 16 timmar totalt, berättar Daniel Rüdén, produktionsledare för ett flertal scenbyggen.

Han berättar också att Mimerscenen väcker en del nyfikenhet bland förbipasserande.

Lite längre bort på arbetsplatsen står en man vid namn Staffan Rydhamn, 70 år och pensionär. Han har betraktat scenbygget sedan dag ett.

– Det är fantastiskt och se hur det växt fram. Jag gillar att lägga pussel och hela monteringen av festivalen är som ett stort pussel. Med en bild som sakta tar form.

Är du bara intresserad av bygget eller ska du gå på festivalen?

– Jag ska gå! Men av de stora artisterna så är det bara Timbuktu som tilltalar mig. Han verkar vara en bra människa: genomärlig och med goda värderingar och så engagerar han sig i vettiga projekt som Musikhjälpen, exempelvis.

Inte bara scener har byggts, det finns även gott om matplatser runt om i city.

Lars Olivensjö står och fixar sin hamburgermatvagn och uppger att det gick åt cirka 1 000 hamburgare, 1 000 korvar och runt 1 000 läskedrycker under förra festivalen. I år oroar han sig lite för vädret som spås vara bitvis kallt och regnigt.

Många av restaurangerna i stan har valt att resa utomhustält, som skyddar ifrån eventuella regnskurar. Man har också bunkrat upp ordentligt för att kunna bistå med mat och dryck under dagarna tre. Julius Dahlberg, restaurangchef, diskplockare, roddare (med mera) på en Nom på Stora gatan, berättar att man är redo på både dryck- och matfronten. Förra året sålde man ”över 4 000 öl”, och han hoppas att det behovet har täckts upp även detta år.

– Det kommer att bli jättekul. I tältet ska vi ha artister ifrån olika musikgenrer. De spelar allt från blues/reggae till covers. Sedan så kommer dj:s att rulla under hela helgen, berättar restaurangchefen.

Utöver underhållning har man laddat upp med massor av kött. Totalt har man beställt cirka 50 kilo mald högrev och 60 kilo korvfärs till sin festivalmeny. Till den ordinarie menyn har man beställt ytterligare 50 kilo kött.

– Jag tror vi har tripplat våra ordinarie varuleveranser... minst, avslutar Julius Dahlberg.

Positiv. Staffan Rydhamn, ser fram emot Timbuktu och folkfesten på gatorna.

Mer läsning