Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genomarbetat koncept gör succé

Det är ljuvligt med en krog i Västerås med så genomarbetat koncept, härlig miljö och underbar mat. En helkväll på Varda är precis vad som behövs för att bli lycklig en gråtrist vinterkväll.

Annons

Krogkollens betyg: fem gafflar av fem möjliga (28 poäng av 30 möjliga)

Atmosfär: 4/5

Förrätt: 5/5

Varmrätt: 9/10

Dessert: 5/5

Betjäning: 5/5

Restaurangen har en varm, ombonad och välkomnande atmosfär. På övervåningen sitter man mer avskilt och på nedervåningen lite mer öppet. Vill man se och synas är således nedervåningen att föredra. Nackdelen, om man hamnar vid fönstret, är att det drar rejält från både fläktar och fönster. Ingen garderob för ytterkläder på nedervåningen. Annars är borden trivsamt uppdukade med olika sorters hembakt bröd, smör och en liten skål med färskoströra.

Det är näst intill omöjlig att välja förrätt - allt är tilltalande. Vi valde till sist biffcarpaccio, skaldjurssoppa och laxtartar. Biffcarpaccion - en förförisk kombination av fantastiska råvaror - marinerad biff, forellrom, västerbottenost, pepparrot och ruccolasallad - menyns

absolut bästa förrätt!

Även de andra förrätterna får långt mer än godkänt i betyg. Laxtartaren var citronsyrlig näst intill överdrift men syran bröts av väl med löjromen och dillcremen. Skaldjurssoppan var krämig och fyllig och bara en aning saffransdoftande. Till soppan serverades en kall krabbsallad som även den var utmärkt. Utöver välsmakande är förrätterna även vackra och mycket prisvärda.

Krogkollen testade fyra olika varmrätter: Halstrad gös med glaserade rödbetor och chevrésås, ugnsbakad lax med spenat och pastarullar och tapernadesås, ankbröst med rödvinskokta linser och svartrot och helstekt svensk hjort med Karl Johanvamp och svartvinbärssås. Alla fyra rätterna är mycket vällagade, vackra och smakrika. Svårt att välja en favorit. Gösen härligt krispig, laxen Italieninspirerad, ankan perfekt rosastekt med överraskande fylliga linser och hjorten mör och smakrik.

Desserterna är även de variationsrika och frestande. Vi fick in en ny meny, med bara efterrätter, att välja på. Kändes bra att slippa titta på för- och varmrätterna igen.

Chokladfondant visade sig vara något av en dödbakad muffins där den ljumna fyllningen rann ur det krispiga skalet. Till denna serverades syrliga och svala lingonpäron.

Krogpatrullen valde även vit chokladmousse med rårörda bär - en dessert att rekommendera.

"Plankan" är annars en perfekt avslutning på en härlig middag. Fem desserter i miniformat, varierade efter säsong och utbud. Denna kväll fick vi från vänster till höger: Panna cotta med piñacoladaskum, lingonkokt päron med sorbet, vit chokladmousse med bär, vaniljglass och hjortron med vispgrädde. Ett helt oemotståndligt dessertalternativ.

Under hela kvällen bjöds vi på mycket bra service. Personalen lågmäld men uppmärksam, smidig och framförallt kunnig. Allt som serverades presenterades med inlevelse och att gästerna ska trivas i matsalen känns som en stor angelägenhet.

Varda är en restaurang att rekommendera.

Restaurang Varda

Vasagatan 14

5 förrätter 98-158 kronor

7 varmrätter

197-267 kronor

6 desserter

38-145 kronor

2 olika menyförslag

449-528 kronor

Mer läsning

Annons