Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italienskt i trivsam atmosfär

Gillar man italiensk mat så ska man gå till Limone. Menyn består av en härlig blandning av godsaker från det italienska köket, som både är en fröjd för magen och för ögat.

Annons
Limone kammade hem fyra gafflar av fem.

Stora gatan 4

6 förrätter, 79-110 kronor

6 varmrätter, 215-265 kr

5 pastarätter, 125-130 kronor (halva portioner från 91 kronor)

5 desserter, 64-89 kronor

4 olika 2-rättersmenyer, 220-355 kronor

Barnmeny: 3 olika rätter, 75 kronor

Det började egentligen inte så bra. Vi visste inte om vi hade hittat till rätt dörr och menyn hade nya priser påklistrade med silverfärgad tejp. Hur länge har man haft samma meny här?

Väl inne blev vi dock genast ompysslade. Jackorna togs emot och hängdes in i garderoben och vi blev visade till ett fönsterbord i den smakfullt inredda matsalen.

Temat är svart, vitt och orange och trots att matsalen inte har några avdelningar känns den trivsam och ombonad. Kvällen vi var där var det i stort sett fullsatt. En härlig atmosfär med sköna stolar, enda nackdelen är att det tenderar att bli mycket hög ljudnivå i den avskalade miljön.

Menyn består av en blandning av italienska rätter och kvällens absoluta höjdpunkt var Antipasto Misto (110 kronor) - tre våningar blandade förrätter, utvalda av kocken. Vi kände oss verkligen utvalda - alla tre överraskningarna var vackra, smakrika och mycket goda. Ett stort plus för gott lantbröd och tapenade som serverades direkt när man kom och som stod kvar även till förrätten.

Vi testade även en ruccolasallad med hyvlad parmesanost, soltorkade tomater, röd lök, citron och vitlöksbröd (79 kronor). Tyvärr verkade man ha missat vitlöken när man gjorde i ordning brödet.

Bland många lockande varmrätter valde krogkollen sjötunga med hummersås, grön sparris och räkor (215 kronor), grillade lammrack med rödvinssås (265 kronor) och pasta med strimlad oxfilé och champinjoner (130 kronor).

Den gräddiga pastan var en aning salt men pastan i sig var härligt al dente, såsen krämig och oxfilén lyxig och mör. Men även här verkade vitlöken glömts bort.

Sjötungan var mycket bra, såsen smakrik utan att ta över och det var rikligt med tillbehör, både färsk sparris och räkor. Hade räkorna varit "riktiga" och inte halv-fabrikats-färdig-skalade hade det här varit en riktigt bra varmrätt.

De grillade lammkotletterna var kvällens svaga kort. Menyn lockade med "Grillade lammrack med parmigianapotatis och rödvinssås" men på tallriken kom en röra av sås, grönsaker, potatis och ost och uppe på denna röra lammkotletterna och en stor röd chilifrukt.

Även om lammet var gott kändes rätten geggig och såsen smakade mer som en tomatiserad buljong och inte alls som den rödvinssås som utlovats.

Vi valde svala desserter efter varmrätten. Blandad fruktsorbet med färsk kiwi (74 kronor). Gott, men smakade köpesorbet - det hade varit intressantare med hemmagjord sorbet. Tiramisu (84 kronor) kändes tyvärr lite torr och levde inte upp till förväntningarna. Bästa desserten var Semifreddo med amarettohallonsås (79 kronor). Den var halvfrusen, härligt gräddig och balanserade perfekt mellan sött, friskt, svalt och krämigt.

Under hela kvällen kände vi oss ompysslade utan att personalen märktes så mycket och alla rätter var snyggt upplagda - en fröjd för ögat. Personalen var uppmärksam och intresserad av att servera nöjda gäster. Förrätterna - kockens överraskning - presenterades muntligt, övriga rätter serverades utan "innehållsförteckning".

Det erbjuds också färdiga menyförslag (förrätt och varmrätt). En god idé, framförallt om man kommer i ett större sällskap.

Sammanfattningsvis en trevlig kväll i härlig, klassisk krogmiljö. Trist bara, att det hänt så lite på menyfronten sen krogkollens förra besök för över två år sedan.

Spans betyg: 4 gafflar (24 poäng av 30 möjliga)

Atmosfär: 4/5

Förrätt: 5/5

Varmrätt: 8/10

Dessert: 3/5

Betjäning: 4/5

1 gaffel = 1-10p

2 gafflar = 11-17p

3 gafflar = 18-22p

4 gafflar = 23-27p

5 gafflar = 28-30p

Toakollen:

Nyrustade och jättefräscha toaletter. Det känns som om man vill fota och gå hem och beställa: Så här vill jag också ha det! Bruna nyanser, kakel och trä, levande ljus och soft belysning. Blir man långvarig finns Rocky seriemagasin att bläddra i.

Nackdelen är att det känns lite trångt, bara en gemensam herr- och damtoalett och en handikapptoalett, och att det är lite oavskilt. Köar man till toaletten riskerar man att behöva göra det ute i matsalen.

Fyra av fem dasslock!

Mer läsning

Annons