Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos föder kaos - och konst

Spanonline var på plats när konstgruppen förberedde sig inför sin första utställning tillsammans.

Annons
Kaos. Ett konstnärligt samarbete mellan ord, ljud och bild, med syfte att bland annat nå ut till dem som vanligtvis inte besöker konstutställningar.

I Stadsbibliotekets hörsal möts man av allt från tavlor och skulpturer till likkistor, skyltdockor och en bilhuv som hänger i taket. Ett kaos av konst, men kaoset innehåller än mer engagemang, glädje och tanke.

Det är det ganska nybildade konstprojektet Kaos som ligger bakom utställningen, som pågår fram till och med den 27 juni.

Kaos består av den konstnärliga projektledaren Tobias Gustavsson, författaren Linda Lou Axelsson, målaren och motivlackeraren Matilda Carlsson, fotografen Liza Johannesson, konstnären och kreatören Pia Thelander samt keramikern och skulptören Carina Persson.

– Vi gick i hop och ville göra en utställning tillsammans, alla hade så många

olika idéer att bidra med så det fick bli kaos. Och det temat har gjort att man känner sig väldigt fri i skapandet, berättar Matilda Carlsson.

Alla konstnärer i gänget har fått göra sin grej – inga pekpinnar och inga måsten. Det här är fria konstnärer som går sina egna vägar.

Kaos skapar sina egna regler och blandar olika konstformer. Det blir även inslag av dans, musik och poesi. För, syftet med kaos är att ge

besökaren en annorlunda konstupplevelse. Gärna till dem som vanligtvis inte

besöker konstutställningar.

– Vi vill plocka ned konsten till ”vanliga människor”. Konst behöver inte vara svårt och tungt, det är viktigt att alla får vara med och känna, tycka och reagera på konst. Allt inom konstvärlden är annars så uppstyltat, säger Pia Thelander.

– Precis. Vanligtvis på en utställning hänger tavlorna rakt och med stora mellanrum på vita väggar, och så är det cider och salta pinnar, det är knäpptyst och ingen vågar fråga något, säger Liza Johannesson.

Konstnärerna i Kaos vill ha liv och rörelse på sin utställning, folk får röra och känna, ställa frågor och ha synpunkter.

– Vi hoppas att fler blir intresserade av konst när man gör det på det här sättet, blir inspirerade och intresserade. Konst är upptäckter, liv, hopp, terapi och spänning, säger Pia Thelander.

Annons