Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogkoll: Å

Vid Svartån, i det gamla korsvirkeshuset, ligger sedan ett flertal år tillbaka Å restaurang bar. I mysig och hemtrevlig miljö kan man antingen festa loss i baren eller äta en trerätters middag i den lilla matsalen. Å restaurang bar består av flera mindre avdelningar – en trivsam veranda, en liten bar innanför entrén, en matsal med ett tiotal bord och en övervåning med en större bar och flera bord och kitschiga soffgrupper.

Annons

Krogspans betyg: atmosfär 4/5 förrätt 3/5 varmrätt 7/10 dessert 3/5 betjäning 2/5

Summa: 19

1 gaffel = 1–10 p

2 gafflar = 11–17 p

3 gafflar = 18–22 p

4 gafflar = 23–27 p

5 gafflar = 28–30 p

Meny:

6 förrätter 96–159 kronor

11 varmrätter 95–395 kronor

1 vegetarisk rätt 135 kronor

5 efterrätter 92–115 kronor

Restaurangen är ombonad och inbjudande. Här slår man sig gärna ner för ett glas vin eller någonting att äta – lyxigt med färska ostron och skaldjursplateau, vardagligt med hamburgertallrik eller kvällens husman. Förutom redan nämnda ostron kan man till förrätt beställa svartpeppargrillade pilgrimsmusslor, silltallrik, soppa med mandelpotatis och kallrökt lax, råbiff eller grillad sparris med serranochips. Vi åt silltallriken som var riktigt bra, och med alla de rätta tillbehören, den grillade sparrisen och soppan med mandelpotatis och kallrökt lax. Soppan värmde gott, men potatis i soppa ger alltid en märklig konsistens. Dessutom var laxen salt i överkant vilket inte ger något överbetyg. Rågrillad sparris med getostskum och serranochips är en intressant förrättskombination och smaken var riktigt bra, men 98 kronor för fyra tunna gröna sparrisar med en tunn skiva serranoskinka till är ett rejält överpris.

Bland varmrätterna valde vi helgeflundra med parmesan örtcrisp och limesmörsås, grillad fläskfilé i pitabröd med basilikaaioli och idahopotatis och kalvschnitzel med gremolata och bakpotatis. Flundran var god men lite smaklös och torr. Den grillade fläskfilén var även den bra men hade nog klarat sig lika bra utan pitabrödet. Den serverades med rikligt med sallad, idahopotatis och en smakrik basilikaaioli. Tyvärr var inte potatisen riktigt färdig, de större klyftorna var råa inuti.

Gremolata, en röra av citron, persilja och vitlök, ett klassiskt tillbehör i det italienska köket, visade sig passa alldeles utmärkt till kalvschnitzeln och den bakade potatisen. Samtliga varmrätter var välsmakande och goda, om än serverade på kalla tallrikar. Problemet är, precis som med de fyra sparrisarna, priset. 262 kronor för helgeflundran och 214 kronor för kalvschnitzel, ingen av rätterna med några märkvärdiga tillbehör, är mycket, framför allt om det erbjuds i kombination med bristande service. Bland desserterna valde vi chokladcrepe med rårörda hallon och vaniljcreme och ostar med tillbehör. Ingen av desserterna bjöd på några överraskningar men ger ändå exempel på trivsamma avslutningar efter en god middag.

”Personalen är lika trevlig som maten är god”. informerar man om på webben. Tveksamt är kommentaren till detta. Sammanfattningsvis får maten ett gott omdöme men någon trevlig personal möttes vi inte av under hela kvällen. Inget hej och välkommen i dörren och ett ganska lamt intresse för att ha nöjda gäster i matsalen är intrycket. Trist. Det spelar ingen roll hur mycket kockarna anstränger sig, det räcker ändå inte ända fram om inte personalen i matsalen vill att gästerna ska känna sig mätta och belåtna efter en helkväll på restaurangen.

Mer läsning

Annons