Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogkoll: Ceders

Västerås har de senaste åren fått flera mellanösterninspirerade restauranger. Ceders på Västra Ringvägen är en av dessa. Här ut lovas äkta libanesisk mat serverad med "en härlig känsla av orienten".

Annons
Bildtext: Krogkollen har varit på Ceders.

Atmosfär: 2/5

Förrätt: 4/5

Varmrätt: 4/10

Dessert: 3/5

Betjäning: 2/5

Summa: 15/30

Ceders framstår, åtminstone inledningsvis, som en libanesisk krog med självaktning.

Alla viner är libanesiska och varför inte,

Libanon är ett riktigt bra vinland. Dessutom finns många libanesiska specialiteter bland förrätterna och middagen kan avslutas med baklava och libanesiskt kardemumma-

doftande starkt kaffe.

Det libanesiska köket är framför allt känt för meze, kalla och varma smårätter, och det är just dessa meze som visar sig vara kvällens höjdpunkt. Här finns klassiker som hommous, vinbladsdolmar, grodlår, torkad oxfilé, kycklingvingar, haloumi och en fantastisk taboule - tomat- och persiljesallad.

Alla vackra, välsmakade och omsorgsfullt tilllagade.

Det finns tre saker att säga om varmrätterna. Dyrt, fantasilöst och övergrillat. Grillade lammkotletter, köttfärs, fläskfilé, oxfilé, kyckling, fisk eller scampi är det som finns att välja mellan och till detta får man antingen ris, couscous eller klyftpotatis samt sås i någon mezevariant.

Samtliga varmrätter var väldigt hårt grillade och såserna, som vi hade fått in redan till förrätterna, var uppätna. Försöken att säga till om mer tillbehör misslyckades, personalen fanns inte i matsalen medan vi åt. Välgrillade småbitar med oxfilé utan tillbehör för 160 kronor kan knappast få annat än omdömet "dyrt" och även om det nu är enkelt att gästerna själva kombinerar kött och tillbehör så är det fantasilöst. "En känsla av orienten" hade kanske lättare infunnit sig om man fått vägledning bland varmrätter och tillbehör.

Vi avslutade kvällen med libanesiska kaffe, baklava och vaniljglass. Trist att inte restaurangerna lägger mer vikt vid att presentera bra desserter, det borde väl finnas något annat än sötkrispig baklava och vaniljglass. Nåväl. Vaniljglass tillsammans med starkt kardemummakaffe är en avslutning som får godkänt ändå.

Atmosfären är bara snäppet bättre än på hämt-pizzerian, en känsla som späds på av att det då och då kommer in personer för just matavhämtning.

Den på webben utlovade annorlunda stämningen och känslan av orientet märkte vi inget av denna vardagskväll, förutom kanske den skvalande mellanösterninspirerande musiken ur högtalarna. Det är möjligt att stämningen är festligare på helgerna.

Mer läsning

Annons