Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogkoll: Di Spagna

Miljön är ett välbevarat tidsdokument från 1970-talet, men moderätten från tiden var en besvikelse.

Annons

Ägarna har skiftat genom åren, men sedan slutet av 1970-talet har restaurang Piazza di Spagna funnits på samma adress och med samma namn. Pizzasorterna dominerar visserligen menyn, men testätarna valde bland övriga rätter och fann en förrätt som var till belåtenhet och desserter som smakade läckert.

Däremellan var det lite si och så med förnöjsamheten.

Inredningen har under åren inte förändrats märkbart, vilket positivt kan ses som ett välbevarat tidsdokument. Det är ombonat, men å andra sidan känns dekorationerna, som sitter högt och lågt, med tanke på 70-talet, inte längre så fräscha.

Vid vårt besök en ruggig vardagskväll, upplevdes miljön dock ombonad och välkomnande. Lokalen är uppdelad i flera mindre avdelningar, som ger avskildhet och de röd/vitrutiga dukarna på borden bidrar till atmosfär av kvarterskrog.

Serveringen var snabb och utan anmärkning, möjligen blev väntan på varmrätten aningen lång. Men i trevligt sällskap kan man ha överseende med det.

När det gäller just varmrätter noterades av testätarna särskilt Planksteken "som vi alltid har gjort den". Enligt kommentaren på menyn, borde den vara ställets paradnummer, men var en besvikelse och bidrar starkt till de låga totalpoängen.

Till förrätterna först. Bruschetta med kronärtskocka och olivcreme, parmaskinka och mozzarella (85 kr) bestod av två stekta skivor baguette, som vare sig smakade av olivolja eller vitlök, den ena med passerad kronärtskocka, den andra med olivcreme. Kronärtskockan var smaklös, men olivcremen riktigt god. Mozzarellan hade behövt en marinad för att smaka något. Den hade en gummiaktig konsistens.

Toast Skagen (79 kr) à la di Spagna, var en smakrik och alldeles lagom liten aptitretare, en rundel bröd med finhackade räkor i skagenröran, toppad med en klick löjrom, lovade gott för en fortsatt smaklig middag.

Så till varmrätterna. Plankstek Piazza di Spagna (199 kr) var en smaklös anrättning och det är svårt att förstå att den har lyckats hålla sig kvar på menyn i alla år. Potatismoset smakade absolut ingenting, inte ens som pulvermos.

Köttet var stekt som begärt, men saknade både salt och peppar. Rätten blev inte mycket bättre av den finmalda vitpeppar som fanns på bordet.

Bearnaisesåsen serverades iskall(!) och påminde dessutom starkt om sorten färdigköpt på burk. Några förskrämda sparris och haricot vertes var inlindade i bacon, som tyvärr delvis var rå. Den smaklösa tomathalvan hade behövt stå under grillen en stund till.

Både kött och bearnaise serverades på snabbstekta grönsaker - paprika, lök, zucchini, morot - och i det här sammanhanget var dessa det godaste på plankan, även om de också saknade salt.

Grillade scampi på spett (199 kr) med god rödpesto, men den var alldeles för snålt tilltagen för att förhöja smaken på samtliga av de ganska neutrala scampin. Citrussmörpotatis, som serverades till, låter betydligt godare än det var. Tam smak där citrusstänken varit få.

Senap örtpanerad lammrostbiff med apelsinglacerade rödbetor och mörk citrussås (189 kr), var vällagad rostbiff, men potatisgratängen var inte helt färdiggräddad och kändes både blaskig och menlös.

Choklad Marquis med amarettomascarpone och körsbärskompott (85 kr) var en jättegod tårtbit med en tämligen fast chokladmousse/tryffel, som smälte i munnen. Men fyllningen låg på en alldeles för tjock och hård kakbotten.

Kakan smakade gott när man väl lyckats sönderdela den till munsbitar. Den syrliga mascarponen harmonierade fint med den söta chokladen, men amarettosmaken kunde vi inte förnimma.

Körsbärskompotten, som bestod av fyra syrliga, kärnsmakande körsbär, kunde mycket väl stoltserat ensam som dessert, endast toppad med en klick vispad grädde. Tiramisù (82 kr) var fräsch och god.

För övrigt kan nämnas, att garderobsavgiften på 10 kr alltid bakas in i notan, något som vi uppskattar i de fall då restauranger tvingar gästerna att mot en avgift lämna kläder i garderob.

Mer läsning

Annons