Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogkoll: Frank

Frank välkomnar med en sober inredning, avslappnad softjazz som ljudkuliss och förvånar glatt med menyn skriven på griffeltavla på väggen. Det sistnämnda föranleder en trevlig närkontakt med kyparen, som ingående och aptitretande beskriver varje rätt på menyn. Det blir svårt att välja.

Annons

Stora torget 3

5 förrätter, 95-150 kr

5 varmrätter, 175-225 kr

4 desserter, 70-95 kr

Dessutom «Frank rules: vi väljer, du betalar och ler!« Från 400 kronor per person

«Världen är full av smaker så varför begränsa sig till att servera samma mat hela tiden. Frank tror inte på förutbestämda menyer som varar flera månader«.Det är Franks motton. Vid de tillfällen som VLT besökte krogen var antalet rätter och priser som här.

Krogkollens betyg:

Atmosfär 5/5

Förrätt 5/5

Varmrätt 10/10

Dessert 5/5

Betjäning 5/5

Summa 30

1 gaffel = 1-10p

2 gafflar = 11-17p

3 gafflar = 18-22p

4 gafflar = 23-27p

5 gafflar = 28-30p

En familjerestaurangkänsla a' la New York, ansåg en av testätarna, med god erfarenhet just därifrån. Familjärt är det lätt att det blir även bland gästerna, då borden står tätt och lokalen är liten.

Men Frank är också ett ställe där man en tidig vardagskväll mycket väl kan dinera ensam med en tidning utan att behöva känna sig sneglad på.

Förrätten Oxfilé Tataki (98 kr) var vackert upplagda bitar av mör filé med en japansk marinad som extra och god krydda.

Löjrom på asiatiskt vis (115 kr) bestod bland annat av en fräsch klick löjrom som förenade sig harmoniskt med en kryddig dressing i porslinssked.

Frasigt, smörstekta «plättar« av bröd till harmonierade.

Varmrätten Gös Moules Frites (215 kr). Lättsaltat göskött omringat av musslor i skal och på en bädd av små perfekt genomkokta rotfruktsbitar. Rätten serverades med en skål aioli för musselköttet. En skål varma, friterade pommes frites pudrade med paprikapulver att plocka av, kändes nästan onödig i sammanhanget. Men gott och «på- plats- lagat« går före onödigt och fritsen gick åt.

Variation på lamm (198 kr) var bitar av lammstek och lammfilé som smälte i munnen. Separat serverades en portionskarott med lock, innehållande en ljuvlig, varm potatispuré med lite ringlad olivolja över.

Desserten Chokladterrine (70 kr), var en tunn platta överströdd med bland annat fint hackade nötter, serverad med en klick citrusfruktsorbet och ett par miniklyftor färska citrusfruker. En minnesvärd avslutning.

Citron och marängpaj (75 kr), var två små läckerheter i sprött pajskal med frisk smak och med behagligt söt eftersmak.

Till sist noterar vi att betjäningen var snabb, kyparen uppmärksam och under hela middagen vänligt engagerad utan att vara påflugen.

På alla bord står en liten fylld besticklåda, som gästerna själva plockar åt sig av. Charmig detalj, men lådan stjäl utrymme på den lilla bordsytan, det blir mycket rörigt när maten serverats.

Vinglasen är kupa utan fot, ovant och inte så festligt att dricka gott vin á 100 kr glaset ur.

Servetterna är av papper om än med textilkänsla.

Det känns också generöst och omtänksamt med brödkorgen och smörbyttan som snabbt ställs fram på bordet innan övrig beställning.

Annons