Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogkollen: Il Primo

Il Primo är en av Västerås italienska krogar med viner och rätter från hela Italien. Här fi nns - förutom vanlig à la carte - matlagningskvällar och vin- och grappaprovningar för stora eller små sällskap.

Annons
Stram italienare.

Meny:

5 förrätter 89-135 kronor

4 pastarätter 135-148 kronor

2 fi skrätter 225-245 kronor

2 kötträtter 245 kronor

4 osträtter 89-145 kronor

5 desserter 70-105 kronor

3 olika menyförslag 405-635 kronor

Krogkollens betyg: fyra gafflar av fem möjliga (26 poäng av 30 möjliga).

Atmosfär: 4/5

Förrätt: 5/5

Varmrätt: 8/10

Dessert: 5/5

Betjäning: 4/5

Atmosfären är kylig och lite stram, stilren snarare än ombonad. Man kan hänga av sig i en obemannad garderob och blir sen visad

in till bordet. Eftersom lokalen inte är så stor känns de flesta bord trivsamma och man kan från några av borden få en skymt av kockarnas arbete i köket.

Krogkollen var inte helt imponerad av den service som bjöds. Trots att servitören var både påläst och kunnig kände vi oss inte helt bekväma. En fnysning till svar är rätt otrevligt när man som gäst ställer frågor om vinet.

Maten lyfter dock stället och över lag är rätterna mycket välsmakande, prisvärda och imponerande vackra och det är inte lätt att välja. Alla rätter presenterades mycket ingående

när de serverades.

Antipasto Italiano är, precis som menyn utlovar, en gastronomisk resa genom landet. Fantastiska smaker i variation och balans. Bruschettan var kanske den mest traditionella förrätten, och även den var mycket bra och rätten lyftes av den smörstekta blandsvampen.

Den tredje förrätten vi provade var kalvcarpaccio med tryffelolja och honung- och vodkasorbet. Även det en riktigt bra förrätt trots att det kändes lite udda med sorbet redan till förrätt. De rostade hasselnötterna som menyn utlovat hade kanske glömts bort, med på tallriken var de i varje fall inte.

Bland varmrätterna valde vi pasta, fisk och kött. Pastan var härligt välsmakande och mycket prisvärd. 145 kronor för pasta med kalvfilé, blandsvamp, körsbärstomater, tryffeltapernad

och pecorino får en att drömma om att slinka in efter jobbet för en pasta och ett glas vin i stället för att gå hem och slava vid kastrullerna.

Förvisso fi nns bara två fiskrätter att välja mellan men husets fisk- och skaldjurssymfoni, med smak av Toscana, har kanske slagit ut de andra alternativen. En underbar anrättning med scampi, blå och gröna musslor och vit fisk smaksatt med vitt vin, tomat och vitlök.

Till detta serverades ett grovt vitlöksbröd som tyvärr knappt smaksatts med vitlök. Sist men inte minst provade vi rosastekta

lammracks med barberarisotto och en sky på balsamvinäger. För första gången någonsin hade krogkollen synpunkter på att lammet

var för rosa. Frågan om stekningsgrad ställdes aldrig men till och med en fransman skulle hålla med om att lammet var i blodigaste laget. I övrigt annars en mycket bra varmrätt.

Samtliga desserter ger känslan av le grand dessert. Dessutom finns, till krogkollens stora förtjusning, ett antal ostar att välja mellan. De vi valde var helt fantastiska. Sorbeten smakade ljuvligt och hemlagat och serverades med en skvätt grappa som presenterades vid bordet. Crème bruléen, i sitt härliga sällskap av smaker och färger, serverades så knäckig och så len som man oftast bara kan drömma om. Stora bitar parmesanost med jordgubbs- och balsamicomarmelad var även de, som allt annat vi åt under kvällen, en lyckad kombination av smaker, färger och råvaror.

Mer läsning

Annons