Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lajvliv i skogen

Vem blir inte lite trött på sig själv då och då? Tänk att istället få leva ut som alv eller orch en hel vecka. Det är precis vad några hundra människor gör just nu, i skogen utanför Skinskatteberg.
- Det är den bästa semestern, man kan lämna sig själv hemma, säger Viktoria Thurfjell.

Annons
En älva. Anna Nyberg Tilosius kallar sig Minda Cemen när hon smyger runt i skogen som en av älvfolket.

Det är inbördeskrig i världen Tirad. De stridande parterna har samlats vid den neutrala köpmannastaden Köpevad för att förhandla. Stämningen är spänd i tältlägret utanför stadens palissader. I skogarna utanför rör sig de mystiska alverna och det gåtfulla älvfolket. Nere vid sjön har nomaderna vindfolket slagit läger. Det är grundhistorien i lajvet Ödesväv.

Henrik Thurfjell har lajvat sedan 1998. Men i morgon är han inte längre Henrik utan han vaknar som Fundin Jägare.

Men då får inte vi vara med, spelarna vill nämligen inte bli störda när lajvet väl dragit igång. Illusionen får inte brytas av några fotografer eller frågvisa journalister.

När Span besöker spelplatsen är förberedelserna fortfarande i full gång. Det spikas på de små plywood-husen men den lilla staden, som innehåller allt från smedja till skönhetssalong, ska stå färdig till i morgon.

- När folk frågar varför jag lajvar brukar jag fråga dem varför det ser på film. Det handlar om att uppleva en historia, alla här upplever historien fullt ut, med alla sinnen. Alla är med och skapar historien, det finns inte några färdiga repliker eller ett förutbestämt slut, säger Henrik Thurfjell.

Henriks fru Viktoria och deras lilla dotter Torunn är också med på lajvet, men i spelet har de ingen relation. Viktoria driver ett litet tehus i staden och huset har nästan färdigt.

- Jag har varit med och byggt huset men jag kommer inte bo där, utan jag slår läger nere vid sjön, berättar Henrik.

Ödesväv är lilla Torunns tredje lajv och hon ser ut att trivas väldigt bra där hon sitter på mammas arm.

- Det är nästan smidigare än hemma, det är så mycket intryck så att hon blir trött och sover bra och det finns massor av barnvakter om jag behöver gå iväg, säger Viktoria.

I staden finns det tre värdshus, så om man vill gå på en krogrunda är det fullt möjligt. Musiken spelar en viktig roll i spelet och mitt i Köpevad håller dansbana på att bli färdig.

- Det är mycket duktiga musiker här, min fru spelar nyckelharpa till exempel. Och lyssnar man noga till texterna kan man få ledtrådar till historien, berättar Henrik.

Men allt är inte bara tjo och tjim, det förekommer strider också. Förra året anfölls staden mitt i natten av svartklädda män med pilbågar, och det är fortfarande inte klarlagt vilken sida i inbördeskriget som låg bakom attacken.

Vapnen som används i spelet är mjuka så kallade "boffervapen" och kontrolleras noggrant innan lajvet så att de inte är för hårda så att någon skadar sig på riktigt.

- Men det är sällsynt att någons roll dör, men om rollen kan dö en episk död då är det ok, säger Viktoria Thurfjell.

Om man skulle ha oturen att dö så får man komma tillbaka till spelet som en annan roll.

Alven Morandor, eller Love Sjögren, en av arrangörerna, guidar oss till älvfolkets läger. Området är väldigt stort och det tar oss säkert en kvart med bil och nästan lika länge till fots innan vi når lägret.

- Det gäller att hålla sig väl med älvfolket, berättar Love.

- Annars kan vi trolla folk vilse i skogen till exempel, säger Andreas Nilsson som spelar ett skogsrå.

Älvfolket är skogsandar som tagit fysisk form, de är uråldriga och väldigt visa men samtidigt glada och skojfriska. Enligt älvfolksgänget är det flesta som håller på med lajv sociala och hjälpsamma människor. De menar också att ens vanliga personlighet ofta speglar valet av rollkaraktär.

- Orch-spelare är ofta coola killar som lyssnar på hip hop, de är mest intresserade av att hugga ner folk, säger Sara Johansson från Tierp.

Hundar är tillåtna på lajvet och förra året hade en riddare med sig en häst, men djur är lite problematiska i lajv-sammanhang.

- Djur kan inte lajva. De skulle bli full panik bland djuren om orcherna skulle anfalla mitt i natten, säger Love innan vi sätter oss i bilen för att åka tillbaka till den "riktiga" världen.

Erik Sidung

Mer läsning

Annons