Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lever inte riktigt upp till förväntningarna

Libanesisk mat - det låter lockande. På restaurangens hemsida kan man läsa "Välkomna till den libanesiska gästvänligheten. Vi erbjuder det bästa från det libanesiska och internationella köket i en genuin atmosfär. Med en kombination av erfarenhet och tradition lovar vi er det bästa." Nja, de lovar mer än vad de kan leva upp till.

Annons
Krogkollen har varit på Tusen och en natt.

Krogkollens betyg: 2 gafflar av fem möjliga (14 poäng av 30 möjliga)

Atmosfär: 3/5

Förrätt: 4/5

Varmrätt: 3/10

Dessert: 2/5

Betjärning: 2/5

Förrätterna ger en trivsam överblick över det

libanesiska köket. Man väljer från menyn av ett stort antal smårätter som kan kombineras ihop till varje gästs personliga avsmakning av Libanon.

Testpatrullen valde hoummus, kikärtsröra med sesamsås och vitlök, vinbladsdolmar, marinerad torkad oxfilé, små köttfärspiroger, vitlöksbröd och davadeh ¿ friterade grodlår med vitlök.

Allt smakade bra och var trivsamt serverat på små fat och i små skålar. Fördelen med förrättsupplägget är att man kan låta hela middagen bestå av små plockrätter, ett lättsammare alternativ om man inte vill äta en hel middag.

Nackdelen med förrättsmenyn är kanske att den inte erbjuder andra alternativ än just dessa små plockrätter.

Bland varmrätterna valde vi stekt sjötungsfilé med kräftstjärtar och saffranssås, grillade lammkotletter med yoghurt, mynta och rosmarinsmör och oxfilé på planka med bearnaisesås. Till lammet och fisken valdes potatisgratäng.

Sjötungan var kvällens besvikelse. Fisken var svampig i konsistensen med en bismak av bränt fett. Saffranssåsen var så kryddad att den gav tydliga lussebullsassociationer. Lammet var däremot rosastekt och välsmakande.

Tyvärr var både lammet och sjötungan serverade på kalla tallrikar och rätterna var inte helt varma när vi fick in dem. Gratängen var heller inte gratinerad utan ljummen och troligen uppslevad från nåt större bleck från nåt värmeskåp.

Att ha plankstek på menyn är kanske en anpassning till västeråsarnas önskemål. En trist anrättning med genomstekt

oxfilé, pulvermos och halvfabrikatsbearnaise serverat på en väl använd för-kolnad ekskiva.

Till dessert valdes baklavan, som här serverades som två mindre piroger av filodeg, varav den ena innehöll vanliljkräm. Den väckte inga starkare känslor än "god och söt".

Philadelphiaglassen däremot var riktigt bra, en sval blandning av syrligt och krämigt.

Den friterade Camemberten var misslyckad. Den måsta ha legat för länge i fritösen - brunbränd snarare än gyllengul - hård och med en trist smak av gammalt flottyrflott. Till den serverades glass och blåbärssylt!

Atmosfären i restaurangen är trivsam och matsalen är byggd kring baren. Men det kanske vore på plats att fräscha upp menylistan. En plåtmapp bestående av solkiga och trasiga pappersark där vissa maträtter var överstrukna eller understrukna. Borden är spridda och det är lätt att hitta en mysig hörna i lokalen. Krogkollen var inte så imponerade av de kitchiga väggmålningarna - men det kanske är en smaksak.

Den "libanesiska gästvänligheten" som utlovas på webben såg vi tyvärr inte mycket av. Varken "hej och välkommen" när vi kom eller "tack och hej" när vi gick. Ingen hänvisning till garderob utan jackorna fick följa med till bordet. Personalen såg inte särskilt glad ut åt att det dök upp nya gäster i dörren och känslan av att service ingick i menyn infann sig inte.

Vi fick förvisso vår mat och dryck utan att behöva vänta men så mycket mer än så var det inte.

När vi skulle beställa vin var svaret "Det blir husets vin. Det kommer från Spanien och det finns inte med på listan". Vill man testa ett libanesiskt vin till den libanesiska maten måste man tydligen som gäst stå på sig mer än vad vi valde att göra.

Tusen och en natt:

Stora gatan 26B

19 förrätter 29-69 kronor

8 kötträtter 149-179 kronor

3 fiskrätter 175-198 kronor

(Varmrätterna serveras med antingen bulgur, klyftpotatis eller potatisgratäng)

4 pastarätter

89-119 kronor

4 efterrätter 49-79 kronor

Mer läsning

Annons