Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite mindre och enklare

Hyllade restaurang Varda har knoppat av en lillasyster – Vardasrum vid nya Filmstaden. Lite mindre, lite billigare och lite enklare än
storasyster. Känslan av att hänga goda vänners vardagsrum är än starkare här. Miljön är supermysig trots den myllrande biograffoajén strax intill.

Annons

Å ena sidan är det genialiskt med idén krog i filmfoajén, å andra sidan sitter man just i foajén vilket kan upplevas som rörigt när biopubliken strömmar till. Idén om att kila in och ta en öl eller ett glas vin efter filmen fungerar inte alla gånger eftersom det allt som ofta är fullt inne på lilla Vardasrum.

Menyn är sammansatt av någon som har koll och har tänkt till hur man vill ha det. Temat är lite mindre – lite mindre tallrikar, lite mindre portioner och lite mindre sensationer. Det funkar på det stora hela men när Club Sandwich kommer in ihop med chips i en rosa plastkorg känns det som en lite väl billig lösning.

Betoningen ligger på smårätter vilket ger ett rikt utbud av förrättsalternativ. Här finns smårätter som vitlöksbröd och ”Annas minipizza”, här finns klassiska förrätter som skagencanapé och rökt renstek och här finns mer fantasifulla förrätter som Serranoskinka med mango och färskost och blandade betor med getost, makadamianötter och dragon. Sistnämnda en mycket välsmakande förrätt som passar utmärkt till ett mustigt glas rött.

Skagencanapén är gjord ”på riktigt” med riktiga räkor. Den är god men sticker inte ut på något sätt. En annan bra förrätt är den lilla minihamburgaren som serveras med bacon och guacamole. Att den rökta rensteken smakade som om den legat en dag eller två för länge i kylskåpet var kanske en tillfällighet.

Det finns inte lika många varmrätter att välja mellan. Caesarsallad, svampsoppa, fiskgryta och Club Sandwich skulle lika gärna kunna säljas som förrätter och i så fall återstår bara två varmrätter – örtstekt fläskfilé med rödvinssky och potatisgratäng och köttbullar med gräddsås och pressgurka.

Alla varmrätter är jättegoda. Caesarsalladen är perfekt med sina stora bitar kyckling och lena dressing och fläskfilén serveras med Västerås överlägset godaste potatisgratäng.

Trots att man förenklat meny från Varda har man ändå lyckats behålla tanken om god

kvalité på maten.

Desserterna är bra men små. ”Ljuvliga ostar, marmelad och Vardasrums sirapsbröd” är

precis så ljuvliga man kan önska sig och hjortronbruléen är både härligt len och knäckig på samma gång. Även sorben är mycket god. Men å andra sidan är portionerna i minsta laget, riktiga ytte-pytte-portioner.

Servicen imponerar inte. Det är för långa väntetider och gästerna behandlas alltför nonchalant. Tuggummituggande personal som hellre säger ”det är fullt” än att hjälpa gästerna så gott det går gynnar ingen. Så länge det finns tomma bord vill man som gäst ha ett annat svar och de gäster som väl har fått bord vill sannolikt ha service när de väl har satt sig.

Frånsett det så står Vardasrum för ett lättsmält koncept som passar de flesta. Ett ställe att trivas på och äta något gott, enkelt och inte alltför dyrt.

Spans betyg

Atmosfär 4/5

Förrätt 3/5

Varmrätt 7/10

Dessert 4/5

Betjäning 2/5

Summa: 20 - Tre gafflar

1 gaffel: 1-10 p

2 gafflar: 11-17 p

3 gafflar: 18-22 p

4 gafflar: 23-27 p

5 gafflar: 28-30 p

Prisläget

14 smårätter 28–69 kronor

7 huvudrätter 109–169 kronor

5 efterrätter 39–89 kronor

www.gastrogate.com/restaurang/

vardasrum

Mer läsning

Annons