Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liva upp tråkmånaden!

Januari. Snålblåst, nöjestorka, oxveckor, finanskris och sura räkningar efter jul och nyår. Det är outsägligt torftigt, men det finns ändå mycket man kan hitta på för att liva upp årets tråkigaste månad och det utan att det kostar skjortan. Span bjuder på några gratistips.

Annons
Upp med hakan och upp ur soffan. Här är lite sysselsättning.

Sneaka

Du kan komma undan med mycket gratis om du inte är rädd för att bete sig som en pajas. Gå till exempel till nattklubben tidigt på kvällen och säg att du står på listan och heter Erik eller Maria Johansson och hoppas på att du kan sno någons plats. Väl inne, få någon att bjuda dig genom att tjata eller utföra partytricks i utbyte. Om det inte fungerar, drick övergivna slattar om du inte är rädd för rohypnol eller vinterkräksjukan.

Gratis är gott

Gå omkring på mataffärer och stormarknader och leta efter gratisprovningar. Om du har tur står det till och med riktiga kockar och lagar mat. Ät till du blir tillsagd att gå därifrån. Ett annat tips är att anmäla sig till företaget Buzzador, då får du gratisprover av nya produkter hemskickade till dig.

Finkultur

Ska man ha tråkigt, kan man lika gärna ha det med stil. Passa på att göra sådana där finsaker du aldrig gör annars, som att gå på Konstmuseet eller varför inte på en konsert i Domkyrkan? Vernissage på konstgallerier är ett annars perfekta snyltarställen där du kan passa på att dricka vitt vin och käka salta pinnar. Allt du behöver göra är att humma lite framför en akvarell med Mälarmotiv.

Television

Januari betyder att tv-tablåerna börjar återvända till normalläge efter allt idisslande av Ivanhoe och söndagsdokumentärer om britter som inte kan sluta onanera. Let's Dance har den knasigaste uppställningen hittills, SVT:s Mästarnas mästare verkar bli en soffvältare och Grammis- och Guldbaggegalor är bra helkvällar. Dessutom rullar alla amerikanska serier snart igång igen efter säsongsupphållet. Californication, amerikanska The Office, Battlestar Galactica. Vem behöver ett liv när man har en tv?

Bibblan

Ur bibliotekslagen paragraf 3: "På folkbiblioteken skall allmänheten avgiftsfritt få låna litteratur för viss tid." Det betyder att det är gratis. Dessutom är de där båtarna av skrot fina att titta på.

Gör det själv

Händer det inget roligt? Sluta gnäll och hitta på något själv då. Själv är bäste dräng helt enkelt. Varför inte fixa en egen klubb i någon källare? Bjud in ett slutet sällskap, det vill säga dina vänner och spela precis den musik du vill. Annars kan du fixa en filmklubb tillsammans med dina vänner. Nörda loss ordentligt och ge filmkvällarna teman, som franskt, med Godard, baskrar och löksoppa. Om ni är riktigt ambitiösa kan ni bilda en studiecirkel hos till exempel Vuxenskolan eller Studiefrämjandet och få bidragspengar. Andra tips: starta band, korpfotbollslag eller ett politiskt parti.

Björn Berglund

Foto: VLT Arkiv, Scanpix

Mer läsning

Annons