Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Se och hör västeråsbandet som tar plats i Swedish music hall of fame

I dag avslöjas vilka artister som väljs in i Swedish music hall of fame 2017. VLT sände live.

Annons

Looptroop Rockers fortsätter att göra sin grej. Hiphopkvartetten som bildades för 26 år sedan i Västerås har hunnit bli medelålders, men engagerar som alltid med sina samhällskritiska texter. Med musikens hjälp ger Promoe - Mårten Edh, Supreme - Mathias Lundh Isén, Embee - Magnus Bergkvist och CosM.I.C - Tommy Isacsson röst åt människor som inte har någon röst.

Deras förälskelse på svenska - ”Mitt hjärta är en bomb”- blev kort och gänget är tillbaka i engelskan och släpper album som ”Naked Swedes”. Därför når de fortsatt en stor, internationell publik med angelägna budskap som lindas in i catchiga låtar och refränger.

Allt eftersom åren går växer ämnena, från att de rappar om hur det var att växa upp på Råby i 70- och 80-talets Västerås till att handla om ”Lortsverige”, typisk svenskhet, vapenhandeln och flyktingars eländiga liv, Looptroop Rockers är och förblir en viktig hörnsten i svensk hiphop.

TV: Det här är Looptroop Rockers fem mest spelade låtar:

Övriga invalda artister i år är: The Cardigans, Lill-Babs, Magnus Uggla, Merit Hemmingson, Ola Håkansson, samt postumt invalda Britt Lindeborg och Calle Jularbo som representeras av sina respektive söner.

Swedish Music Hall of Fame, SMHOF, är en samlingsplats för svensk populärmusik som vill lyfta fram musikskapare och artister som haft betydelse för utvecklingen av popmusiken i Sverige, från 1920-talet och framåt. SMHOF är på en och samma gång både en digital plattform för att sprida kunskap om svensk musik och en fysisk plats på Djurgården i Stockholm, invid Abba The Museum.

För att bli upptagen i det prestigefyllda museet för svensk populärmusik måste det ha gått 20 år sedan artisten debuterade. Artister som tidigare har valts in i Swedish Music Hall of Fame:

2016

Barbro Högberg

Denniz Pop

Karl Gerhard

Kent

Leila K

Monica Dominique

Owe Thörnqvist

Siw Malmkvist

Sven-Ingvars

2015

Robyn

Alice Babs

Anders Burman

Carola

Gullan Bornemark

Jussi Björling

Neneh-Cherry

Peps Persson

Ulf Lundell

Yngwie Malmsteen

2014

Roxette

Abba

Cornelis Wreeswijk

Ebba Grön

Entombed

Eva Dahlgren

Evert Taube

Jan Johansson

Monica Zetterlund

Nationalteatern

Stina Nordenstam

The Latin kings

Mer läsning