Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny student? Lär dig prata Västeråsiska med Span!

Span vill hälsa alla nya studenter välkomna till Västerås genom denna lista. Här är översättningar och förklaringar på de främmande ord som du kan stöta på här i din nya stad, ord och namn som är speciella för vårat Västerås.

Annons
Så här går det till i Västerås. Nordmalingsbor festar loss i Västerås under bilfesten Power Meet som stadens invånare älskar att hata.

Be rit Alm, före detta Lyckstedt: Kvinnan som blivit känd som den innerliga Power Meet-motståndaren. Var med i Fredrik och Filips 100 Höjdare.

Dj Budda: Spelar typ alltid på Silk, mer än så vet vi inte.

C are of haus-kille: En supertrendig och extremt medveten kille. Jobbar inte nödvändigtvis på reklamfirman Care of Haus.

E xtremes: Nattklubb som numera är nedlagd. Men ska tydligen ha varit plejset med stort P enligt gamlingarna, som fortfarande blir fuktiga i ögonen när de minns tillbaka på när E-type gästade krogen.

Ge nberg: Konstnär som får resa världen över och leva livet för att han vill bygga ett hus på månen. Han har däremot byggt ett hus i ett träd i stadsparken och i Mälaren, som drivs som hotellverksamhet.

G näll: Det som har satt oss på kartan.

HM -Bosse: Boss för H i Västerås och stans mesta gala-man.

K arolina Widar: Spelar i Västerås duktiga innebandylag Rönnby IBK. Har många gånger blivit utsedd till världens bästa innebandyspelare.

K lamydiakvarteren: Bostadsområde mellan Biblioteket och Rudbecksparken som är känt för att vara ett "lättflörtat kvarter", men som också kan leda till att det svider när man kissar morgonen efter. (Span-Martin och Span-Jenny bor där!)

pcentrum: Erikslund och Hälla, det är där alla shoppar - om du undrar var alla är en söndagseftermiddag i centrum.

L ögis: Heter egentligen Lögarängen och är en gräsplätt utanför ett badhus intill Mälarens mindre fräscha delar. Men här hänger man inte för att bada, här hänger man, här visar man upp sina nypressade biceps och här spelar man volleyboll i sin lilla bikini. Västerås egna Malibu beach - typ.

M esta Mästarna: VSK bandy, fast de har inte vunnit något på senare år.

Mi cke Reuter: Vår största lokala kändis. Varför? För att vi så gärna vill ha det så! Han är lite allt-i-allo; konstnär, dj, radiopratare - och hackkyckling. Polare med Peter Wahlbeck, tillsammans gjorde de Für alle-serierna. Är lika lång (läs; kort) som Napoleon var.

Pa ndora: Technodrottning som man hade några hitar på 90-talet. Påstår sig fortfarande vara stor i Japan.

Pe lle Fosshaug: Bandyprofilen framför alla andra. Spelar däremot inte bandy nuförtiden utan har gett ADHD:n ett ansikte.

P lutokille: Kille, 20 till 27 år, med mycket vax i håret, jeans och skjorta/tenniströja och ett brett skinnarband - lite Jack, liksom. Gillar yngre blondiner, kommersiell techno och att se på hockey. Hänger inte nödvändigtvis på nattklubben Pluto.

Po wer meet: En sjukt stor bilträff, som man inte får kalla för raggarträff. Ett evenemang som resten av världen älskar men som västeråsarna avskyr - för att det skräpas ned och för att många moonar.

S affets: Om du misslyckas med fem i två-ragget i Västerås får du en andra chans på fyllekäksstället Saffets - där har du ändra fram till fem i fyra på dig att hitta någon. Och många väljer att börja med hånglet redan där, till bords.

T aj Mahal: En indisk krog där man slipper klä upp sig. Här lyssnar man på undergroundband och dj Kobra. Vem den där Kobra är har vi däremot ingen aning om.

T ejpdansen: Dans som framförs av Micke Reuter i stringkalsonger. Han tejpar ihop saker till musik, bananer, lampskärmar, människor, you name it.

T hörnholm: Låtskrivare och stadens största schlagerstjärna som skrivit bland annat Magnus Carlssons Live for Ever. På sistone har han släppt eget och uppträder själv, oftast med en ej inkopplad gitarr.

Ti lling: Man i 50-årsåldern som alltid hänger på Pluto. Har på sig cowboyhat, en sjal med amerikanska flaggan och jeans.

To rnberg: Hockeytränaren som fått de västmanländska kvinnorna att läsa sportsidorna. Hot hot hot!

V egagrillen: Ligger i utkanten av stan, vid Oxbacken. Här köper man bakfyllekäket.

V ässan: Det är det vi kallar Västerås. Tydligen.

steråsgurka: Är vi jävligt trötta på att höra, är det någon västeråsare under 40 år som ens har ätit det?

V ästerås Mälarveckor Festival - ja, det ska tydligen särskrivas. Hette tidigare Vattendraget, och innan det Arosfestivalen, de båda gamla namnen är vanligare i folkmun.

Nora Nergiz Ackblad

Mer läsning

Annons