Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pridefestivalen större än någonsin

Den tioårsjubilerande festivalen Stockholm Pride ser ut att bli en rekordtillställning.

Annons

Det fullspäckade programmet är mer varierat än tidigare, trycket på förköpsbiljetterna hårdare och intresset för att delta i Prideparaden större än någonsin.

Det finns all anledning att fira när årets upplaga av Pridefestivalen intar Stockholm den 25 juli. Dels tioårsjubilerar festivalen, och dels är Stockholm Pride i år också Europride, vilket innebär extra många besökare, extra många programpunkter, extra många festivaldagar och ett extra stort festivalområde. Extra allt, kort sagt.

- Det blir en riktig fruktsallad där man plockar det man gillar och upptäcker saker som man inte trodde att man gillade, sammanfattar Håcan Andersson, ansvarig för aktiviteterna i Prideparken, som är belägen i Tantolunden på Södermalm.

- Prideparken är navet för hela festandet. Där kommer vi att ha schlagerstjärnor, countrydisco, artister som Right Said Fred, September..., tillägger Håcan Andersson.

Några direkt överraskande artistnamn kunde man inte presentera när årets program offentliggjordes på onsdagen. Snarare har man satsat på att bredda evenemanget, och visa att Pridefestivalen inte bara handlar om schlager, glitter och glamour.

I Prideparken ställs till exempel två nya scener upp bredvid parkscenen och dansbanan. Den ena är en kulturscen där man i samarbete med Riksteatern bjuder på teater, poesi, musik och dans. Den andra är en författarscen där det blir författarsamtal, uppläsningar och debatter med bland andra Annika Lantz och Regina Lund.

- Vi har ett bredare och större program än någonsin tidigare på en Pridefestival i Sverige, menar Jonah Nylund, ordförande för Stockholm Pride.

Jonah Nylund berättar att 230 programpunkter ska hinnas med i Pridehouse, Europrides andra knutpunkt, som huserar i Stadsteaterns och Kulturhusets lokaler. Där bjuds det på konstutställningar, teater- och dansföreställningar och debatter.

Förköpsbiljetterna till Europride var slutsålda redan en månad före invigningen, som i år äger rum på Sollidenscenen på Skansen. Det lutar åt att det blir rekordmånga besökare.

Även den berömda Prideparaden ser ut att slå rekord. Förra året deltog 50 000 personer i tåget, och omkring 500 000 tittade på. I år tror man att både deltagarna och åskådarna kommer att vara betydligt fler.

- Vi räknar med att totalt dominera hela stan under de här tio dagarna, konstaterar Håcan Andersson nöjt.

Therese Nyberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons