Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publikrekord på Pride

En halv miljon människor var på plats Prideparaden slog publikrekord i lördags.
-Den positiva känslan räcker länge, säger Daniel Larsson, gayklubbsarrangör i Västerås.

Annons
45 000 människor deltog i lördagens Pride-parad.

Plötsligt bryter ett jubel ut bland åskådarna. En kvinna, barbröstad så när som på två strategiskt utplacerade klisterlappar rider förbi på en häst. Det är lördag eftermiddag och Prideparaden dundrar genom Stockholm. Den är kulmen på en veckas arrangemang, runt om i staden har det hållits föreläsningar och filmvisningar, klubbkvällar och tävlingar.

Daniel Larsson bor i Köping och arrangerar gayklubben Klubb KAK i Västerås. Han är en van Pride-deltagare.

-Det är fest, party och massor av spänning i luften. Många hittar sina partners här och det är mycket kärlek.

Förutom att Pride-veckan i allmänhet och paraden i synnerhet är en stor festlighet finns det mycket allvar. Syftet med arrangemanget är att uppmärksamma HBT-personer, deras situation samt att öka förståelsen och acceptansen.

-Många HBT-personer har gått igenom mycket problem, med att komma ut och så. Pride är en frizon för alla dem där de kan släppa alla problem för en stund, säger Daniel.

I år har paraden vuxit explosionsartat, 45 000 deltagare och 450 000 åskådare har samlats. Stockholm står i år värd för Euro Pride, ett ambulerande arrangemang som ansluter sig till olika länders Pride-veckor. Representanter från flera Europeiska länder är här, Lettland har en liten samling människor och de spanska deltagarna ser ut att vara lika många som de på RFSLs Borlängevagn.

Längs med den sista sträckan på Hornsgatan är det fullpackat. Gatan är kantad av åskådare som blåser i visselpipor och hurrar. Människor i husen på gatan lutar sig ut över balkonger och vidöppna fönster. Pride har blivit en folkfest, även för de utan speciellt intresse i HBT-frågor. Daniel märker att det är mycket som i och med det förändrats till det bättre.

-Jag har varit på Pride många år, mycket har förändrats sedan jag var här för första gången. Parken är större och det blir bättre arrangemang för varje år. Men viktigast är att märker att folks attityd har förändrats, den är mycket mer positiv nu. Speciellt bland dem som bor runt parken.

Inom HBT-världen finns det spridda åsikter om Pride, dels de som älskar den, dels de som inte kan identifiera sig med den och tycker att det är för mycket av ett spektakel. Daniel Larsson kan relatera till båda.

-Jag tycker verkligen att Pride är bra, men min personliga åsikt är att det är lite synd när det blir väldigt extremt. Vissa har knappt kläder på sig och det tycker jag är lite onödigt. Men det är ju en fest och ett sätt att visa att man är stolt över den man är. Vi som är här kämpar alla för samma sak och när man är här får man mer styrka att kämpa. Jag får mycket inspiration och nya infallsvinklar här. Dessutom tar man med sig den positiva känslan hem, den räcker länge.

Jenny Karlsson

Caroline Högström, studerande och ledamot i MUF Västmanlands styrelse, Västerås.

Varför är du på paraden?

-MUF går med i tåget och jag har kommit för att sprida Pride-budskapet, "Breaking borders". Det är helt okej att vara HBT och man får vara den man är.

Vad tycker du om paraden?

-Det är coolt, det är så mycket människor här. Dessutom är det en bra grej och det är kul att Pride är så uppmärksammat, att det har växt till sig och fått många sponsorer.

Linda Rosing, bloggare på hanky.se, Stockholm.

Vad gör du på Pride?

-Jag är här med mina vänner och kollar på tåget. Så har jag åkt på Linos vagn i paraden, det var askul! Vi spelade diskomusik och så duggade det skönt på oss.

Hur är det här?

-Skitkul! Det är mycket folk och paraden sprider så mycket glädje.

Torbjörn Messing, jämställdhetssamordnare MDH, Västerås.

Vad tycker du om Pride?

-Det är fantastiskt! Det är en bra möjlighet för oss på MDH att visa upp Eskilstuna och Västerås som en fördomsfri plats att studera på. Många har blivit glada för att de har sett oss här. Det är bara två högskolor som är här på Pride,

Vad betyder Pride?

-För alla HBT-personer här tror jag att det betyder extremt mycket. Man är en minoritet 360 dagar om året. Men under pride-dagarna kan man vara sig själv och är i majoritet. Dessutom är det så mycket glädje och spontanitet här.

Agneta Berliner, folkpartistisk riksdagsman, Västerås.

Varför är du på Pride?

-Det är roligt, om man kan tillåta sig själv att säga så som politiker. Sen är jag här för att det är viktigt att ge stöd, fast det är en självklarhet att alla ska ha rätt till sin läggning. För mig symboliserar Pride allas lika värde och det rör inte bara HBT-personer.

Hur är stämningen?

-Svenskar är så lagom, men här är det verkligen inte lagom. Det är bra att man kan vara extrem här. Det är lätt att tro att det är okej att vara HBT överallt, men så är inte fallet. Personer måste lära sig mer så att de får minde fördomar.

Mer läsning

Annons