Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosé hör sommaren till

Det är högsäsong för rosévin. Ska man satsa på nyheterna som nått Systembolagets hyllor eller ska man hålla sig till klassikerna? Span satte ihop en testpanel för ett blindtest. Här är resultatet.

Annons
1. Mateus

Mateus Rosé

1.

750 ml

Pris: 56 kronor

Alkoholhalt: 11%

Land: Portugal

Betyg: 3

Systembolagets beskrivning: Ljus, rosa färg. Bärig doft med inslag av gelégodis och mandel. Torr, spritsig smak med sötma, inslag av gelégodis.

Spans testpanels kommentarer: Doftar diskret av jordgubbar. Piggt och lite bubbligt i munnen. Ett bra picknickvin, trevligt och lättdrucket – men inte mesigt för den delen. Trevligt men lite menlöst, det lämnar inget intryck. Eftersmaken är lite korkig – och god.

Lord Zinclair White Zinfandel

2.

750 ml

Pris: 55 kronor

Alkoholhalt: 11%

Land: USA

Betyg: 2

Systembolagets beskrivning: Ungdomlig, bärig doft med inslag av vattenmelon, hallon och smultron. Torr, bärig smak med viss sötma, inslag av vattenmelon, geléhallon och smultron.

Spans testpanels kommentarer: Väldigt diskret doft. Det är lite pärlande på tungan. Smakar jordgubb. Alldeles för sött! Ingen smak av alkohol över huvud taget. Är det ett alkoholfritt alternativ? Det smakar mer som en bål än rosévin. Lite för lättdrucket. Gillar inte godissmaken. Det går att dricka men inget jag skulle köpa.

Negroamaro Rosé

3.

750 ml

Pris: 69 kronor

Alkoholhalt: 12%

Land: Italien

Betyg: 3

Systembolagets beskrivning: Rosa färg. Bärig doft med inslag av hallon, körsbär och örter. Torr, bärig smak med inslag av hallon, körsbär, örter och citrusskal.

Spans testpanels kommentarer: Det här vinet luktar hundmun ju! Ja, lite faktiskt. Nej, jag tycker det doftar lite lingon. Smakar helt ok. En syrlig smak och inte så mycket annat. Det är torrt och gott, men ganska harmlöst. Jag gillar att det inte är så fruktigt.

En Colline

4.

750 ml

Pris: 69 kronor

Alkoholhalt: 11%

Land: Frankrike

Betyg: 3

Systembolagets beskrivning:

Blårosa färg. Bärig doft med inslag av röda vinbär, svartvinbärskaramell och örter. Torr, mycket frisk, bärig smak med inslag av vinbär, hallon och citrus.

Spans testpanels kommentarer: (Det här var ett vin som de vana rosévindrickarna i panelen inte gillade, men som amatörerna och kritikerna i gruppen gillade mycket.)

Smultrondoft! Smakar även smultron, riktigt gott! Den här gillar jag, uppfriskande och trevlig. Lite pärlande, det är så här ett rosévin ska smaka. Nej, usch! Det smakar apa! Den är stickig. Jag får associationer till blodsmak, den är liksom lite metallisk.

Mulderbosch Rosé

5.

750 ml

Pris: 79 kronor

Alkoholhalt: 13,5%

Land: Sydafrika

Betyg: 4

Systembolagets beskrivning: Ljus, rödrosa färg. Stor, fruktig, aningen rökig doft med inslag av örter, svarta vinbär och gräs. Torr, fruktig aningen rökig smak med inslag av svarta vinbär, jordgubbar, örter och blodapelsinskal.

Spans testpanels kommentarer: Diskret doft. Trevlig karaktär på smaken, den här gillar jag verkligen! Lite mer vinsmak i den här än de andra och till skillnad från de andra så har den här en eftersmak som håller i en stund. Ett riktigt njutarvin! Ett vin med stil men ändå lättdrucket. Helt klart godkänt!

Regatta Bay Rosé

6.

750 ml

Pris: 72 kronor

Alkoholhalt: 13%

Land: Australien

Betyg: 0

Ljus, röd färg. Ungdomlig, bärig doft med inslag av smultron, röda vinbär, örter och blodapelsin.

Torr, ungdomlig, bärig smak med inslag av röda vinbär, hallon, blodapelsin och örter.

Spans testpanels kommentarer: Doftar lingondryck och lite kräk. Doftar lite obehagligt, faktiskt. Oh fy, den smakar ännu värre! Usch, jag får sura uppstötningar. Den här måste vara stark, det liksom bränner i munnen. Det smakar mäsk, känns surt. Äckligt! Nej, det här var inte min grej. Tungan rullar ihop sig i protest. Det smakar som en häxblandning av lingondryck och hemkört!

Pink Pet Rosé (NYHET)

7.

750 ml

Pris: 65 kronor

Alkoholhalt: 13%

Land: Spanien

Betyg: 1Systembolagets beskrivning: Ljus, rödblå färg. Bärig doft med inslag av hallon, jordgubbar och gräs. Torr, ungdomlig, bärig smak med inslag av geléhallon, jordgubbar och gräs.

Spans testpanels kommentarer: Trevlig doft, röda vinbär och hallonsaft! Ja, det här vinet är de som har mest doft. Jo, den doftar mycket men smakar å andra sidan nästan ingenting! Helt menlös. Det är nästan oförskämt att sälja detta som ett vin, det smakar ju nada, rena rama ”kvart i två-drickat”. Det blir beskt i längden och har en eftersmak som påminner om vinäger. Men väldigt trevligt med pet-flaska!

Nora nergiz Ackblad

foto: tony Persson

Sammanställt av:

2. Lord Zinclair
3. Negroamaro Rosé
4. En Colline
5. Mulderbosch
6. Regatta Bay
7. Pink Pet

Mer läsning

Annons