Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se Runar bli förolämpad

Sveriges största käft är i Västerås. Magnus Betnérs nya föreställning gör nämligen ett turnéstopp på Konserthuset i kväll. Vänta er mycket politik och lite kiss och bajs.

Annons
Bigmouth Strikes Again. Magnus Betnér, här iförd  Morrisseytröja, kommer till Konserthuset på onsadg.

I program som Parlamentet, Stockholm Live och nu senast Debatt har Magnus Betnér vuxit till en av Sveriges mest kända komiker. Men enligt Betnér själv är tv-programmen mest till för att locka folk till hans föreställningar. Det är där yttrandefrihetsivraren Betnér får leva upp och göra det han är bäst på: ocensuerarade ordkaskader om samhället, Runar och annat han råkar vara sur på.

Förra året reste han runt hela Sveriges konserthus med sin show Inget är heligt och nu följer han upp med nya Tal till nationen. I kväll kommer han till Konserthuset.

-Det blir 90 minuter i ungefär samma stil som min förra föreställning. Jag blandar högt och lågt, politik och lite kiss och bajs, säger han.

Magnus Betnér började sin karriär som gycklare i gathörn för tio år sedan innan han tog steget in på Norra Brunn. Men i dag kommer nästan alltid samhällskritiken på tal i första hand och humorn i andra hand när talas om Betnér. Och det är han nöjd med.

-Det är väl så jag känner också. Jag har aldrig känt mig som komiker, även om jag kanske kallar mig för det och det känns som folk har börjat förstå det nu också. Stand up är en bred konstform som rymmer mycket. Det absurda och samhällskommenterande är inga nya fenomen inom stand-up internationellt, men i Sverige har vi bara haft Seinfeld-fållan fram till för sex-sju år sedan.

Just nu verkar Sveriges Betnérsälskare ha någon slags dragkamp om var Betnér står politiskt. En person som röstar på F! samtidigt som han propagerar för sänkta skatter är helt enkelt inte lätt att placera.

-Det är både smickrande och lite otäckt. Folk verkar inte kunna fatta att man kan stå långt åt höger i vissa frågor och långt till vänster i andra.

Men ärligt talat. Amerikansk utrikespolitik och Runar. Tycker du inte att du sparkar in öppna dörrar?

-Jo det gör jag, men det beror på hur man ser det. Om man vet en massa om amerikansk utrikespolitik eller könsroller kanske det inte är några större nyheter, men jag tror ändå att det är det för majoriteten av min publik ute i landet. Jag hoppas alla får ut något av det, så väl kulturtanter som 17-åriga kids.

Om dörrarna nu var så vidöppna hade Magnus Betnér knappast få utså mordhot från nynazister och anmälningar från Metodistpastorer. Men också en hel massa hyllningar. Magnus Betnér har helt enkelt blivit något av en hata eller älska-typ.

-Jag brukar faktiskt läsa det mesta som skrivs om mig, men det är inte så ofta jag bryr mig. Skulle jag det skulle jag väl antagligen få hybris eller begå självmord, säger han.

Björn Berglund

Mer läsning

Annons