Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

So 90's - här är 90-talet på YouTube

90-talet var baksmällan efter det glada 80-talet (klicka på de vita länkarna för en YouTuberesa i tiden).

Annons

90-talet var finanskris, Jugoslavienkrig, Gulfkrig. Det var JAS-plan som störtade, i både Västerås och Stockholm. Det var också årtiondet då EG blev EU. Televerket blev Telia och BP blev Statoil.

Men det var också Rocktågets storhetstid, och fotbolls VM 1994 gjorde både fläskkotlettsvennarna och GES skivbolag glada.

Ville man vara intellektuell kunde man svänga sig med utryck som "Det forna östblocket", "Cool Brittania" och "A-kassa".

Rörelserna

Straight Edge och Militanta veganer skrämde slag på sprittilvverkarna och köttbönderna. Ny demokrati äntrade scenen med frontfigurerna Ian Wachtmeister och Bert Karlsson som satt och fes i riksdagen.

Prylarna

Men en taggtrådtatuering runt armen och en Marlboro Light i mungipan var man säker på att vara coolast. I skidbacken var det snowboard som gällde. Och på huvudet hade man självklart en narrmössa i fleece. På asfalten åkte man roller-blades.

I tuttarna skulle man ha silikon och brösten blev allt mer bisarra. Självklart duchade du med Wash'n'go, som både var schampoo och tvål. Praktiskt.

Internet var något okänt. Kanske bara en fluga. Chaten lämnade armhålesvettiga pojkrum och var något spännande och coolt. Förutom mIRC, som fortfarande var för nördar.

E-mail blev e-brev och började stavas mejl. Piratmusiken laddade man ner på napster med långsamma modem.

Självklart rastade man sin Tamagotchi varje dag.

Kläderna

På fötterna gällde sandaler som Birkenstock. Eller varför inte ökenkängor eller cowboyboots? Ville man ha stålhätta kunde man dra på sig Dr. Martens - eller den onda lillebrodern Killers förstås.

I början av 90-talet klädde sig de hetaste i farfarströja eller magtröja, gärna med en bomberjacka över. Självklart stoppade man sina grejer i en magväska.

När det kom till byxor fanns baggy - eller extremtajt med jazz- eller cykelbyxor. Runt halsen hängde ett trähalsband.

Människorna

Fotbolls-VM 94 med Tomas Brolin och Ravelli är förstås oförglömligt. Och kexchokladprofilen Pernilla Wiberg gjorde sig också ett namn utanför reklamen.

H utviken med Anna Nicole Smith fick norrmän att krocka i morgontrafiken, och Pamela Anderssons krockkuddar gjorde succe i Baywatch - men i V.I.P. blev hon nästan bortglömd.

Hjalle och Heavy blev älskade av hela svenska folket i succeprogrammet På rymmen. Här blir de blåsta i Blåsningen. Army of Lovers gjorde stor sak att de inte var blåsta (?) och de fick till och ned träffa Siewert Öholm.

För att säkra en låg intelligensnivå hos sina barn lät man dem titta på Teletubbies. Och i politiken tog man till låga grepp när Bill Clintons affär med praktikanten Monika Lewinsky nystades upp.

Ronny Ragge. Behöver jag säga mer.

Musiken

Svensk kängpunk, grunge och britpop. Techno, boybands och girl bands.

Nirvana inledde 90-talet och krossade 80-talsrocken. I följet fanns Alice in Chains och Rage against the Machine.

Sedan kom gubben Scatman och visade att gammalt är äldst. Oasis bråkade med Blur om vem som var tuffast. Ace of Base regerade USA-listorna med sin dagisreaggae.

Dr Alban bytte tandläkarborren och mikrofonen och skapade hip hop reaggae in a dance hall style. Spice Girls visade att ett ihopplockat band med seriekaraktärer betydde girl power.

2 Unlimited gjorde typisk eurodisco och Snap hade the power.

Lokalförmågan Pandora uppträdde med kioskvältare och talade ut i tv och tidningar. MC Hammer visade att cykelbyxor var stentufft och Enigma och Enya stod för de väna mjuka kvinnorna med alvöron på luven.

TV och radio

Innan dippen 11 september var New York teveseriernas huvudstad. Vänner går fortfarande i repris. Seinfeldt är fortfarande världens bästa sitcom.

Satellit-tv:n hittade till radhusområdena, och efter skolan var det sumobrottning på Eurosport.

Inte att glömma: Turtles, Pet detective, Jurassic Park, Lejonkungen, Matrix.

Har du fler 90-talsklipp? Tipsa oss!

Anders P Näsberg

Annons