Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Span testar: Bingo!

En halv miljon människor spelar bingo regelbundet. Span testar det för första gången och upptäcker att det inte är så sömnigt som vi trodde. Det gäller att vara koncentrerad, för det går undan bland siffrorna.

Annons
Djupt koncentrerade sitter Spangänget och spelar bingo.

-Har ni sett på Bingolotto någon gång? Spelet går lite fortare här, säger Veronika Eriksson, värdinna på Bingoträffen på Stora gatan.

"Lite fortare" visar sig vara årets underdrift, den datoriserade rösten sätter fart och ropar ut numren innan vi ens hunnit sätta oss. "Ivar tjugofyra, tvåa fyra" "Bertil åtta, enkel åtta" och "Niklas trettionio, trea nia" ropar kvinnorösten ur högtalarna. Vi skrattar nervöst när vi tappar bort oss bland alla siffror på bingobrickan och dubbelkollar siffrorna på en tv-skärm.

Pennan kärvar och jag missar två nummer medan jag hör ett ljudligt "pling", någon har fått bingo. För i en bingohall 2008 ropar man inte om man får bingo, man ringer på en dörrklocka som sitter fastmonterad i bordsskivan.

Omgången är slut och bingovärdinnan kommer runt och säljer nya brickor. Vi lägger fram varsin femkrona och laddar inför nästa spel. Efter att ha kryssat en stund ser jag det. En vågrät rad. Jag har bingo! Efter att ha skämt ut mig i ett bingospel under gymnasietiden dubbelkollar jag för att försäkra mig om att jag verkligen har bingo och trycker sedan på dörrklockan. Värdinnan kommer och kontrollerar brickan.

-Tyvärr, säger hon. Du tryckte för sent. Ett annat nummer ropades upp innan du trycke, då gills det inte.

Det var länge sedan bingo hade sin storhetstid. Bingolotto, tv-programmet som samlade det svenska folket framför tv-apparaterna, var på topp 1997. Det året såldes det Bingolotter för 3 180 miljoner kronor. Men spelet är inte helt uträknat än. Fortfarande finns det hundratalet bingohallar och de aktiva bingospelarna uppskattas vara runt en halv miljon.

På Bingoträffen går det mindre bra för oss. Björn har blivit sur, Martin "ska på middag" och "måste gå", det är bara Nora som fortfarande är någorlunda entusiastisk över spelet. Men så händer det, Björn lyfterhuvudet, säger triumferande "Nu!" och trycker på dörrklockan. Värdinnan granskar brickan och säger:

-Mycket riktigt, grattis! och lämnar över vinsten, en femkrona och en guldpeng.

15 kronor är allt Span går hem med denna bingokväll. Vi lämnar bingohallen och dess inrökta heltäckningsmattor för den här gången. Olustkänslan blåser bort

i samma stund som jag tänker "det här gör jag inte om", tydligen råder det delade känslor kring bingo-spelandet.

-Jag ska spela på torsdag igen! säger Nora när vi kommer ut i dagsljuset.

Jenny Karlsson

Mer läsning

Annons