Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Span testar nollning

Hur blir egentligen nyinflyttade studenter behandlade i Västerås? Span drog på sig overallerna och testade en nollning.

Annons
Span testade på MDH:s rookie-vecka.

Vi såg framför oss fåniga lekar, sexförnedring, fylla och kamratuppfostran, men när Beware - föreningen för dem som läser Beteendevetenskap på Högskolan - har nollning går allt väldigt oskyldigt till. Våra fördomar visar sig vara obefogade. Nej, inget dricka filmjölk ur en kondom med förbundna ögon. Och heller ingen öl.

-Vi sysslar inte med alkoholhets eller sexuella trakasserier. Därför har vi bytt namn på nollningen till rookieveckan, säger Moa Bäckman, som är ansvarig för jippot.

Hon och några av föreningens faddrar, som organiserar rookieveckan bär röda overaller. Det är föreningens färg. Vi får veta att DALO bär gula overaller, sjuksköterskorna har tunikor och sexmästeriet har frackar.

Men för de flesta verkar uniformen vara vanliga kläder, fotriktiga skor och ryggsäckar. Overallerna kommer från Blåkläder och går på runt 500 kronor. Vi har fixat egna overaller för 25 spänn på Jula och jag känner mig skitfånig och uttittad. Det är inget som Moa Bäckman känner igen sig i.

-Nej, de flesta bär den med stolthet. Det är det bästa klädesplagg jag har, säger hon.

Rookieveckan består bland annat av sittning, tårtbak och tacobuffé, men dagens upptåg är en stadsvandring med diverse skojsiga uppdrag. Nollor och faddrar samlas på Aseatorget och Moa delar in församlingen i grupper och vi får våra uppdrag.

Vi hamnar tillsammans med två tjejer som presenterar sig som Emelie Vetso, 20 år från Hedemora och Emma Persbrandt, 22 år, Nyköping. Jodå, hon är släkt med Micke påstår hon och jag gratulerar till Guldbaggen.

Uppdragen är av varierande svårighetsgrad. "Ta en bild på den gyllene tjuren" och "hämta lite vatten från Svartån". Det var ju inte så svårt, men "ta med en polis" eller "ta med en levande katt" var desto klurigare. Eftersom vi hjälper till med lokalkännedom och dessutom fixar uppdraget "få en journalist att skriva om rookieveckan", vinner vårt lag.

Vårt intryck av beteendevetarnas version av nollning är att den är trivsamt avslappnad.

¿Jag var med när en kompis nollades i Borlänge och det var massor av tvång, det var lite obehagligt, berättar Emelie Vetso, som trivs bättre här.

Låt vara att vår nollning är lite mesig.

Nästa dag får jag reda på att Emma inte alls heter Persbrandt, hon heter Ejdeblad och är en så kallad fusknolla - någon som redan gått några terminer och som infiltrerar nollorna med falsk identitet, av någon anledning. Nollningen är inte fullt så oskyldig som den verkar.

Björn Berglund

Studentordlista:

Nolla: bortkommen, ny student

Rookie: Nykomling. Ett begrepp man använder på MDH i stället för Nolla

Sittning: fest där man sitter, äter och dricker

Sexmästeri: ett gäng festfixare

Fadder: tar hand om rookiesar

Några av föreningarna på MDH:

Beware: Beteendevetarprogrammet

ALF: Lärarutbildningen.

DALO: Datavetenskapliga programmet

V.I.P.S.: Sjuksköterskeprogrammet

Mer läsning

Annons