Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Span testar raggarlivet

Varje år brakar Power Meet ner i huvudet på stackars Västerås med ett herrans liv. Men vad gäller all uppståndelse egentligen? Spanredaktionen bestämde sig för att ta reda på det och göra en socialantropologisk studie av raggarlivet.

Annons

1. Ekipering

Vi börjar med att fixa till den rätta looken på Jeans 22:an. Det blir vilda västern för hela slanten med cowboy-

hattar och skinnvästar. Erik hittar till och med en sån där liten countryslips med Elvis på. Martin ser ut som Garth Brooks. Jag väljer en ljus jeansväst och en amerikanska inbördeskrigskeps (sydstatssidan) och tycker jag ser rednecktuff ut. Men egentligen ser jag nog ut som Jan Rippe i Macken.

2. Cruising

När vi väl har svidat upp oss är det dags för cruising i stadskärnan. Dra upp volymen till elva, ner med vindrutorna och ut med armbågarna. Vi har en blandskiva med raggartema att dunka plåt till med Little Richard, Elvis, Canned Heat och gamle Eddie Meduza. Det går så där. Vår chockrosa Opel kanske är det minst raggaraktiga fordonet i hela Sverige och den stars and stripes vi trätt på antennen blåser av direkt. Dessutom består vår kortege av bara oss själva och vi känner oss rejält uttittade.

"Jävla journalister," ryter Eddie från bilstereon och det känns som han har rätt.

3. Proviantering

På vägen mot Mälarcampingen stannar vi på Statoil för att bunkra upp med livets nödtorft: Folkbärs, tobak och campingstolar. Somliga av oss passar på att trycka i sig raggarnas nationalrätt: korv med bröd och Pucko.

4. Blåsning

Efter att ha kört fel några gånger närmar vi oss Mälarcampingen, men där tar det stopp. Farbror blå har satt upp en blåskontroll. Vi lägger märke till att det bara är bilar med raggarutseende som blir stoppade. Därför blir vi smickrade när även vår rosa Spanmobil blir invinkad för en promillekontroll.

5. Häng

Framme i raggarland - bandit country. Vi slår vi oss i slang med ett gäng hedersknyfflar till boråsare som slagit upp sina bopålar på campingen. De är ett 17 man starkt gäng som dricker middag till Eddie Meduza runt ett illa medfaret plastbord. Boråsarna är stammisar på Power Meet och kom redan på söndagen. De trivs, men tycker att det blivit alldeles för mycket regler på senare år.

Vi blir varmt hälsade och välkomnade - raggargästfriheten är det inget fel på. Vi får till och med beröm för våra kläder! Men som tjejerna Nathalie Nybratt och Emelie Hedberg tillägger:

-Som raggare får man se ut hur fan man vill, det är ingen som bryr sig och det är det som är så jävla skönt!

Vi är här för att lära oss raggarlivet, förklarar vi och får några handfasta råd av Putte, en kille i bar överkropp och skinnväst.

-Äh, det är väl bara att dricka öl så utav helvete så ger det sig själv!

På Puttes skinnväst sitter den här så vanliga sydstatsflaggan -confederate battle flag. Det är kanske inte helt PK, men ingen här tycker att det finns någon politisk laddning i det. "Nä vadå, det är raggarflaggan!"

Dessutom vajar minst lika många nordstatsflaggor över området.

Vi får några fler tips från våra raggarcoachar.

-Silvertejp är raggarens bästa vän, man kan laga allt med silvertejp - till och med bilen, säger Martin "Lillen" Hedberg.

Och Emil "Majonnäs" Forsblad tejpar fast sin hand kring en ölburk med silvertejpen.

-Så att jag inte kan ångra mig om jag blir fylletrött.

Lillen demonstrerar en annan fiffig uppfinning, ett survival-kit - en dunk brännvin med dittejpad "slödryck", chili con carne på burk (öppnad), cigg, tändare, penna och en papperslapp.

Men är det inte mycket slagsmål här på campingen?

-Nej, här är alla vänner. Eller i och för sig... 2006 blev det ett sånt jävla rallarslagsmål. Det var ett gäng jävla

göteborgare som började mucka. Vi var säkert 35 pers som slogs, säger Mattias Bergstrand och gestikulerar vilt.

Björn Berglund

Mer läsning

Annons