Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taj Mahal - en öppen scen under jord

Taj Mahal har blivit stans största ­undergroundscen, nu firar krogen 15 årsjubileum.
- Taj Mahal har blivit det jag alltid drömt om, säger krogens personlighet och ägare Badol Khan.

Annons
Denna vecka fyller Sveriges eget CBGBs, Taj Mahal 15 år.

- Nej, vadå. Det här är ett jobb, alla måste jobba, svarar Badol på frågan om hur det känns att fira 15 år som ägare till Taj Mahal.

De som träffat Badol vet att han är blygsam. Han pratar hellre om andra än om sig själv och föredrar att någon annan än han ska prata om krogens betydelse och jubiléet.

Men efter ett stunds eftertanke så kommer det ärliga svaret på frågan:

- Jag bodde i Stockholm och hade släktingar som var i branschen, jag hade en dröm om att en dag få öppna mitt eget ställe. Jag har alltid älskat musik och strävar efter att alla, även de som aldrig spelat live tidigare, ska erbjudas att få stå på en scen och spela, säger Badol.

1993 flyttade han till Västerås efter att ha köpt krogen som han döpte till Taj Mahal, och 15 år senare är det just det hans ställe är känt för: musiken, banden och den alternativa atmosfären.

- Det är många band som det gått väldigt bra för som hade sina första spelningar här. Psychopunch hade sin första spelning på Taj Mahal för många år sedan och nu är de framgångsrika i hela Europa.

Badol berättar att Taj Mahal har blivit som ett hem för honom, de senaste tio åren har han varit ledig i ungefär två veckor. Han står nästan alltid bakom bardisken för att serverar och pratar med sina gäster.

- Jag har hört från gäster att de inte tycker det riktigt känns som samma sak när de kommer hit och jag inte är här, skrattar Badol.

- Det här har blivit som en identitet för mig, jag trivs så otroligt bra med det jag gör. Jag tycker om mina gäster och det är verkligen kul att få se band som utvecklas, att få se deras framsteg.

Badol har många stammisar, han berättar att han känner nästan 70 procent av de gäster som kommer till kvällarna på Taj Mahal.

Han beskriver sina besökare som pratglada och trevliga, sådana som vill lyssna på musik - och kanske dricka en Cobra, en indisk öl som nog bara går att få tag på på Taj Mahal i Västerås.

- Det är många som flyttat från stan som kommer hit när det är på besök i hemstaden. På julafton brukar vi ha ett gäng som återförenas här, de träffas kanske bara en gång per år men har umgåtts här tidigare och gjort det till en jultradition, säger Badol.

Hans dedikerade inställning till arbetet innebär lite fritid men om tid ges tittar han gärna på sport, och det händer att han spelar fotoll i Taj Mahals eget fotbollslag Ramones FC.

Annars tycker han om att resa utomlands.

- Man lär sig så mycket när man är i nya länder, säger Badol.

Efter en lång konstpaus tillägger han:

- Och jag visste att det var kallt och mörkt i Sverige innan jag flyttade hit, men att det var så här kallt och mörkt kunde jag inte föreställa mig! säger han och brister ut i skratt.

Badol flydde från Bangladesh till Sverige 1984.

- Man saknar alltid sitt hemland men Sverige har blivit ett hem det med.

I Bangladesh var det inte krogbranschen eller musik som upptog Badols intresse, utan teater. Både som skådespelare och manusförfattare.

- Hade jag haft tid så hade jag spelat teater än i dag, säger han.

15 år med samma krog, hur länge har du tänkt fortsätta?

- På ännu obestämd tid! lovar Badol och skrattar.

Nora Nergiz Ackblad

Fakta: Taj Mahals födelsedagsvecka

Fredag: Go Getters.

Lördag: Stickobrinn och Sobwaste.

Onsdag: Erik Roos och Staffan Andersson.

Fredag 3 okt: Break me och From the Ashes.

Lördag 4 okt: Träd, gräs och stenar.

Mer läsning

Annons