Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsikten bländar men det gör inte kryddsättningen

Karlsson på taket har det inte andra restauranger i Västerås har, milsvid utsikt över både stadskärnan och halva kommunen. En trevlighetsfaktor, men VLT:s testätare lät sig inte helt bländas av panoramat från 23:e våningen, kryddningen i vissa rätter var alltför tam.

Annons

Den här årstiden är det inte Mälarutsikten som attraherar. Sjön är bara ett svart hål, men stan glittrar desto mer. Lokalen är avskalat inredd med udda modeller omålade träbord och enhetliga stolar. Dunkel belysning, som bidrar till avslappnad atmosfär och bidrar till att vyn över stan blir tydligare. Det var också skönt att slippa skvalmusik under middagen.

Servicen en lugn vardagskväll i januari var utan anmärkning. Diskret och uppassande i rätt ögonblick och påtår efter maten sätter vi ett extra plus för. Korg med varmt bröd och smör serverades direkt i väntan på förrätten. Kyparen rekommenderade vinsorter till de beställda rätterna, vilket inte alls är självklart på alla restauranger, är testätarnas erfarenheter.

Förrätterna serverades elegant upplagda. Joppes räksallad (halva portionen) á 95 kr i dricksglas med två sparrisar som uppstickare. Tyvärr bestod räksalladen till största delen av salladsblad, men allt i en god dressing. Antalet räkor var för få, men "äkta", inte från burk i saltlake.

Rökt lax och pilgrimsmussla med gulbetssallad och senapssås (135 kr) var en god, frisk och fräsch förrätt. De knapriga gulbetsskivorna förhöjde rätten.

Varmrätten, fisksoppa med bland annat tomat, vitt vin och saffran, serverad med rouille och riven parmesan (195 kr) var en rikligt tilltagen portion med rejäla bitar av fisk. Den smakade "vardagsgott", det vill säga utan särskilt upplyftande smak. Rouille (släkting till aioli) serverad i separat skål var visserligen saffransgul, men smakade bara majonnäs, utan minsta uns cayennepeppar eller tabascosås. Den viktigaste ingrediensen av alla i rouille - vitlöken, kunde möjligen anas efter flera koncentrerade provsmakningar.

Lammstek med chipotlesky och chévrepotatiskaka (185 kr). Mört kött och snyggt upplagt, men för smaklöst och portionen potatiskaka alltför liten.

Gräddfilspannacotta med mangosallad och passionssyrup (68 kr) var en len gräddpudding som i smaken sammanstrålade fint med passionssyrupen. Saftiga bitar av mango friskade upp rätten ytterligare.

Chokladterrine med pistagesås och hallongelé (110 kr) var njutbar och smakade utmärkt.

För övrigt noterade vi, att garderobsavgiften var noll. Gästerna uppmanas helt enkelt att hänga av sig på väggkrokarna innanför entren.

Mer läsning

Annons