Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi blev lovade guld och gröna skogar – men fick blodpudding”

Västeråsrestaurangen West menar att de blivit lurade till att delta i tv-programmet Kniven mot stupen. Om avsnittet sänds tänker de lämna in en stämningsansökan mot tv-produktionsbolaget Strix.

Annons
Sait Savci, driftchef på West, vill nu stämma Strix.

I början av året fick Sait Savci, driftchef på Tusen en Natt ett mejl från tv-produktionsbolaget Strix med en förfrågan om att vara med i en ny tv-satsning.

– Jag hade redan tankar om att börja med ett nytt koncept och eftersom de fick det att låta som att man skulle få hjälp och en make over så svarade jag, berättar Sait, som har 20 års erfarenhet i restaurangbranschen.

Strix ringde upp Tusen en natt och i juli genomfördes inspelningen. Tv-programmet har nu börjat sändas på Tv 3 och har fått namnet Kniven mot strupen. Men, Sait och hans personal menar att det upplägget som nu visas inte alls är detsamma som framgick i avtalet. De känner sig lurade.

– Restaurangen skulle få hjälp med ekonomi, marknadsföring och inredning. De målade lite halvdant och gav oss ett nytt namn, West, som vi inte ens kan använda eftersom det redan är taget av ett cigarettföretag, berättar Sait.

Den libanesiska restaurangen blev alltså det amerikanskinspirerade West. Menyn byttes och kockarna fick instruktioner om hur man gör de nya rätterna.

– Efter en dags inspelning skulle vi som jobbar städa efter oss i köket, som vi alltid gör. Men då sa produktionsbolaget att vi skulle låta bli med det eftersom de skulle filma en grej under morgondagen. När vi då kom tillbaka dagen efter filmade de oss och sa åt oss ”kolla vilket skitigt kök ni har”, berättar en av kockarna på restaurangen.

Han menar dessutom att han uttryckligen frågat Strix om programmet skulle bli något i stil med Melkers Krogakut, som sändes på Tv 4 för en tid sedan, men fick ett nej till svar.

När de sedan fick förhandstitta på avsnittet bestämde de sig för att dra sig ur.

– Det är uppgjort och hopklippt på ett sätt som ger den bild som de vill ha det, det fanns inga dåliga råvaror eller smuts i köket så de var tvungna att arrangera det!, säger Wests nya restaurangchef Jennie.

Eftersom Strix skrev kontrakt med driftchefen, inte ägaren, har Sait kontaktat en advokat för att försöka stoppa programmet. Han tycker att han blivit förd bakom ljuset.

Men programchefen på Tv 3, Anders Knave, berättar för Vlt att programmet ska sändas, i februari. Han menar att produktionsbolaget varit tydliga med sin information.

– Programmet är baserat på Gordon Ramsays Kitchen Nightmares, inte Melkers Krogakut, och det framgår i kontraktet. Jag tror att restaurangägaren haft för stora förhoppningar om hur mycket vi kan gå in och hjälpa till. Produktionen ger tips och råd och så är det upp till ägaren att förvalta det, säger Knave.

Att programmet skulle vara uppgjort, med till exempel det stökiga köket, nekar Kniven mot strupens producent Martin Hansson till.

– Det är ingenting jag över huvud taget känner till. Det vi har filmat är sanningen, säger Hansson.

När Sait Savci genom Vlt får reda på att Tv 3 kommer att sända avsnittet trots hans många protester säger han att han kommer att lämna in en stämningsansökan mot produktionsbolaget.

Nora Nergiz Ackblad

Kniven mot strupen

Den professionella Alexander Nilson utvärderar restaurangernas koncept, allt från inredning och menyer till kockar, städning, hygien och råvaror. Han hjälper ”Sveriges sämsta krögare”, som produktionsbolaget uttrycker det. Sänds på torsdagar, klockan 21.00, på Tv 4.

Mer läsning

Annons