Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vibafeba förtjänar fem S

Vibafemba och Ulla Skoog är redan var för sig mästerliga. Tillsammans bäddar de för en helkväll.

Annons
Ulla Skoog turnerar med sångkvintetten Vibafemba och gästade Västerås på söndag kväll.

Vibafemba + Ulla Skoog = Sant

När: Söndag kväll

Scen: Västerås Konserthus

Den Uppsalabaserade sånggruppens samarbete med Ulla Skoog är inte nytt. Hon regisserade en föreställning för några år sedan och i den show som gästade Västerås på söndagskvällen möter de nu publiken tillsammans.

Nästa år kan faktiskt sångekvilibristerna i Vibafemba fira 25-årsjubileum, låt vara att flera medlemmar kommit och gått under den tiden.

Senaste tillskottet är vikarien Sebastian Rilton, ett ungt sångsnille med en fantastisk basstämma. Både han och övriga medlemmar lyckas sätta personliga sångavtryck mitt i den kollektiva virtuositeten. En stor del av gruppens repertoar är egenkomponerad och i första akten känns möjligen anslaget lite för ofta tillbakalutat. Efter pausen blir det mer varierat med både riviga shownummer och en del finstämda inslag, som till exempel Mikael Wiehes Flickan och kråkan som blev en höjdpunkt.

Sångarrangemangen är högklassiga rakt igenom. Dessutom finns det flera pärlor bland gruppens egna sångtexter, som ofta är lite sorgsna betraktelser av vad vi gör av våra liv.

Ulla Skoog kallades i flera år för Sveriges roligaste kvinna. Nu är hon inte längre lika tv-exponerad och då är det svårt att behålla sådana epitet, men visst hör hon alltjämt till vår yttersta komikerelit.

Hon är mästerlig på att använda tystnaden för att locka till skratt: den lilla konstpausen som alltid är så exakt tajmad. Och ingen kan se glåmig och bitter ut på ett lika roligt sätt som Ulla Skoog.

Hon bjuder på igenkänningskomik av det där slaget som roar men som samtidigt också svider. Och så har hon ett väl beprövat förråd av giftpilar att slänga iväg mot dem som varit oförsiktiga nog att köpa biljetter till

första bänkraden.

Staffan Bjerstedt

Mer läsning

Annons