Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nolltolerans mot langare och fulla examensfirare

Ett samtal hem till föräldrarna kan bli resultatet om du bär omkring på alkohol eller är berusad i samband med årets skolavslutningsfirande.

Polisen i Västmanland och kommunerna i länet har beslutat sig för att vända den negativa trenden med ungdomsfylleri på avslutningsdagen. I år kommer polisen arbeta aktivt med att ingripa mot minderåriga som är påverkade eller bär med sig alkohol. Polisen kommer även kontakta föräldrarna samt utreda vem som köpt ut alkoholen till ungdomarna.

- Vi kommer kanske inte att kunna ingripa mot varje övertramp men syftet är att stämma i bäcken och visa att de regler och lagar som finns i samhället, även gäller på skolavslutningar. Det är speciellt viktigt när det gäller just ungdomar för att hindra att de dras in i ett framtida missbruk, säger Jan Ståhl, chef för den brottsförebyggande enheten vid polisen i Västmanland i ett pressmeddelande.

Såväl polisen som länets kommuner har också uppmanat skolorna att se till att det inte förekommer alkohol på skolorna samt att studenterna inte tar med sig alkohol upp på flaken vid studentkorteger.

Enligt polisen hade 156 anmälningar upprättats för brott mot alkohollagen fram till mitten av maj i år, främst angående olovlig försäljning och innehav av alkoholdrycker. detta kan jämföras med 24 anmälningar motsvarande tid förra året.

Att langa alkohol till en person som är under 20 år kan ge fängelsestraff i upp till två år.