Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vecka 16 var det dags för mig att gå på NOMEK, Nordisk meteorologisk kurs. Värden var Meteorologiskt Institutt Norge, METNO som hade planerat tillställningen in i minsta detalj. Jag var själv fylld av förväntan och såg fram emot att åka på en kurs som riktar sig till prognosmeteorologer.

Och då hände det som ingen hade räknat med, Eyjafjallajökull eller E15 vaknade till på Island. E:et representerar första bokstaven av namnet och 15 att det följs av femton andra bokstäver. Dagen efter var jag ledig men befann mig ändå på jobb för att försöka få klarhet i hur E15 skulle påverka min flygtur från Stockholm till Oslo. Efter ett snack med flygmeteorologerna på Arlanda bestämde jag mig att leta efter alternativa resvägar. Dessvärre var SJ:s hemsida överbelastad och att ringa gick sådär. Till sist kunde en trevlig operatör skrapa fram en bussbiljett till natten mot måndag, då kursen skulle gå av stapeln.

Dagen innan jag skulle åka den mördande bussresan hörde METOCC av sig. Våra vädervänner på försvaret tog på sig att bila till Oslo. Efter 6 timmar och en kebabpizza senare anlände vi till ett kallt Norge som fortfarande hade enstaka snödrivor som låg och grät längs vägkanten.

Imorgon får vi reda på hur det gick med mitt Oslobesök, kom jag hem och hur gick det för de andra deltagarna?

SMHI väderredaktion, Nils Holmqvist