Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den Isländska vulkanen E15 satte käppar i hjulet men till slut kom vi fram till ett kyligt Norge.

Men med mina meteorologiska kunskaper och fördomar om norskt klimat var jag väl klädd. Hur som hälst var normännen på plats men svårare var det för andra kursdeltagare som kom från Danmark, Tyskland, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Island. De flesta fann alternativa resvägar till Oslo, men andra lyckades inte.

I denna tid av ovisshet och oro visade våra norska kollegor sin planeringsförmåga och föreläsningar hölls delvis med konferens över Internet. Så väl på plats var allt gott och för en meteorolog var vare dag som julafton. Mycket trevligt var det också att träffa meteorologer från grannländerna men när jag pratade med en finne svarade han på engelska, - Sorry, I don´t speak danish. Det gjorde lite ont att höra, även för en skåning.

När kursen var slut skulle jag flyga till Köpenhamn över helgen och då hade flygbolagen fått tillstånd att ”flyga på eget ansvar”. Efter att ha kollat på den senaste spridningsmodellen kunde man se att ett askmoln skulle kila in sig mellan Norge och Danmark ungefär då jag skulle flyga. Jag är inte särskilt flyggrädd men det slutade med att jag tog den miljövänliga vägen ner.