Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nominerad till Augustpriset för tolfte gången

Ännu en gång har Västeråsförfattaren Eva Lindström nominerats till Augustpriset för årets bästa barn- och ungdomsbok. Det är den tolfte nomineringen till priset hon fått.

– Jag skriver mina böcker och är det några i en jury som uppskattar dem så är de förstås roligt, säger Eva Lindström.

För tre år sedan delade hon som illustratör priset med författaren Ellen Karlsson för boken ”Snöret, fågeln och jag”. Trots att hon är veteran i sammanhanget, den författare som nominerats flest gånger, var hon inte säker på en nominering i år.

– Det är jätteroligt, jag trodde kanske inte riktigt att de skulle bli så den här gången, säger Eva Lindström.

Nu är hon nominerad för boken ”Oj, en polis” som handlar om två bröders makalöst fantastiska dag.

– Många tror att boken handlar om brödernas fantasi eller lek, men så tänker inte jag. Under den här dagen sker verkligen allt det här, det blir en tur med ett flygplan och det blir ett fallskärmshopp. Det är det som är det roliga med boken.

Eva Lindström är utbildad vid Västerås konstskola och Konstfack i Stockholm. Just bilden är väldigt central när hon gör sina böcker.

– Det är min ingång. Det viktiga för mig är att texten inte blir för tung och för mycket, så att den tar från bildens berättande.

Hennes författarskap har prisats flera gånger och Eva Lindström tror att böckernas popularitet ligger i enkelheten och att så många kan läsa dem.

– Jag skriver berättelser som roar mig själv och jag är 64 år gammal. Sedan landar de ofta på den nivån i berättandet att många kan ta del av dem. Jag tänker inte i åldrar på det viset, det är något som förlagen gör när de marknadsför böckerna.

Just nu arbetar hon på nästa bok.. Kanske nomineras den till Augustpriset nästa år och förhoppningsvis har Eva Lindström då redan tilldelats ytterligare ett pris.

Augustpriset delas ut den 28 november .