Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norberg hotas av evakuering

(Uppdaterad 23.45) Inget beslut finns ännu strax före midnatt om evakuering av Norberg. Det är oklart om hus blivit lågornas rov.

Annons

- Räddningsledaren avvaktar med beslutet, säger Angelica Runqvist, pressinformatör för den stora räddnings- och släckinsatsen.

Under kvällen har uppgifter kommit om att hus ska ha blivit lågornas rov.

- Det finns inga sådana bekräftade uppgifter. Får vi sådana, så lägger vi ut dem på Länsstyrelsens hemsida, säger Angelica Runqvist.

Det finns inte heller några bekräftade uppgifter om människor skadats, utöver den timmerbilschaufför som tidigare rapporterats skadad och förts till specialistvård.

Det är oklart om och när ett evakueringsbeslut kommer.

- Jag kan inte säga när ett sådant beslut kommer, säger Angelica Runqvist.

Måste Norberg evakueras, i synnerhet mitt i natten, innebär det en mycket stor arbetsinsats:

- Tidigare evakueringar (i Västervåla, Ängelsberg och Gammelby samt delvis av sjuka och äldre i Virsbo, red anm) har avslutats. En evakuering av Norbergs tätort som nu diskuteras är i en helt annan storleksordning.

Norbergs tätort har åtminstone 4500 invånare. Kommunen har drygt 1000 ytterligare invånare.

- Vid tidigare evakueringar under dagen har de evakuerade i stort sett klarat sig själva. De har - med undantag av äldre och sjuka - inte behövt inkvartering utan löst de frågorna själva, förmodligen med hjälp av släkt och vänner, säger Erik Bergman och fortsätter:

- Om det blir evakuering nu kommer det - med tanke på tiden på dygnet och de många inblandade - att bli fråga om en helt annan insats då transport och inkvartering måste hittas till så många människor. Det är en svår uppgift, men en uppgift vi måste lösa.

Det är både rök och eld som ligger bakom beslutet om evakuering.

Ambulanssjukvården i Västmanland har förberett sig för en stor insats om sådan blir nödvändig.

En förfrågan vgick ut under måndagskvällen om det fanns ledig personal som - om behov skulle uppstå - skulle kunna tänka sig att med kort varsel inställa sig till tjänstgöring.

Två timmar efter det att frågan ställdes hade nästan 30 anmält sig.

Branden klassas som en riksangelägenhet och branden sprider sig mot nordväst. Evakueringar pågår och därför vill länsstyrelsen att man följer meddelanden via Sveriges Radio P4 Västmanland som har dygnetruntjour och som sänder viktiga meddelanden till allmänheten.

Under tisdagen kommer särskilda flygplan med hög kapacitet för "vattenbombning" att anlända till Sverige. De kommer att använda Västerås flygplats för att tanka bränsle - och sjön Åmänningen för att fylla på vattenförråden. Allmänheten uppmanas därför att hålla sig borta från Åmänningen för att underlätta arbetet.