Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatkommentarer granskas inför kyrkovalet

Tidningen Expressen och den antirasistiska tidskriften Expo har granskat olika kyrkopolitiker i landet som samtidigt gjort hatfyllda kommentarer mot invandrare, engagerat sig i högerextrema grupper, hyllat nazister och mordhotat kända politiker.

Annons

Från Expressens och Expos granskning av SD-ledamöter som ställer upp i kyrkovalet på söndag.

Expressen och Expo har kartlagt vad olika kyrkopolitiker, som ställer upp för Sverigedemokraterna i kyrkovalet, sagt och skrivit i olika sammanhang, bland annat på den nedlagda hatsajten Avpixlat.

En av de SD-politiker som uttryckt sig i hatiska ordalag enligt Expressens/Expos genomgång är Johan Brevik, SD-politiker i Norberg, står som kandidat på listan till kyrkofullmäktige i sin hemförsamling Norberg–Karbenning.

På Avpixlat har Brevik enligt Expressen/Expo bland annat skrivit:

"Nu är det dags att rensa upp. Skit i alla kommentarer ock lagar nu ska skiten ut. Gör uppror sluta lyssna på alla jamare och naiva dom fattar ingenting. Ni är inte rädd att hamna under islam. Men fega ock rädda att försvara våra rättigheter ock barnens framtid. Vi måste va enade om vi vill ha något Sverige kvar. Annars är vi snart utrotade."

Åsa-Lena Vestling, ordförande för SD i Norberg, kommenterar uppgifterna i ett mejl:

– Det enda som stämmer är att Johan Brevik har varit kandidat i kyrkofullmäktige fram till maj 2017, då han avsade sig sin kadidatur på grund av hälsoskäl. Att hans namn finns på kyrkofullmäktigelistan för SD Norberg beror på att dessa trycktes i april, en månad innan han avsade sig platsen på listan.

Mer läsning

Annons