Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordamerikan lockade horder till Sala

En ovanlig fågelart upptäcktes i Fläcksjön i Svartådalen utanför Sala på onsdagskvällen.

Fyndet, en vitnackad svärta, har aldrig tidigare setts i Västmanland. Upptäckten gjorde att mängder av fågelskådare vallfärdade till Sala under onsdagskvällen och natten till torsdag.

- Vad jag har hört har mints 50 personer från Västmanland, Stockholm, Örebro och Uppsala varit på plats, säger Daniel Green, fågelguide i Svartådalen och den som hittade fågeln.

Den vitnackade svärtan häckar normalt i Nordamerika men ses någon gång varje år även vid kusterna i Sverige. Svärtan övervintrar till havs och det är mycket ovanligt att se den i inlandet som här i Västmanland.

- Den har troligen blåst över Atlanten under hösten och hamnat i Europa. Här upptäcktes den tillsammans med våra vanliga svärtor och sjöorrar, säger Daniel Green.

Salaexemplaret av den vitnackade svärtan försvann emellertid lika fort som den kom. Vid tretiden natten till torsdag hade den redan flugit sin kos.

- Det är väldigt sällan man hittar en ny art för Västmanland. För exakt 30 år sedan hittade jag en vitögd dykand i samma sjö, även den en ny art för länet, säger Daniel Green.

Här kan du se en bild på en vitnackad svärta.