Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordea: Det byggs för mycket bostäder

Det byggs för mycket varnar Nordeas ekonomer och ifrågasätter användandet av begreppet bostadsbrist. Det rapporterar TT.

Risken för överhettning på bostadsmarknaden är stor varnar Nordeas ekonomer i rapporten Regionala utsikter. Det trots att 255 av 290 kommuner enligt Boverket anser sig ha bostadsbrist skriver TT.

Nordea ifrågasätter hur begreppet bostadsbrist används av Boverket och menar att bostadsutbudet relaterat till befolkningsutvecklingen på kommunnivå sedan 1992 visar att det i princip bara finns underskott på bostäder i Stockholm, Skåne och Västra Götaland.

– Man bygger väldigt mycket i delar av landet där man har ett bostadsöverskott redan nu, säger Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.

I rapporten skriver Nordea att nivåerna för nybyggnationer är de högsta på 25 år i alla regioner och län. Det framhålls också att det blivit svårare att sälja nybyggda bostäder.