Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordström: Nu skriver vi ett nytt kapitel i VLT:s anrika historia

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT: Fortsätt komma med era tips och synpunkter, er kritik och ert beröm. Det är enormt värdefullt för oss. Vad vill du läsa om, vad tycker du är bra, vad tycker du att vi bör förbättra?

Anmäl text- och faktafel

VLT grundades 1831. Tidningen har en mycket anrik historia, vilket jag ödmjukt ofta tänker på och har tänkt på sedan jag blev tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare den 1 februari 2016. I dag, den 2 september 2019, skrivs ytterligare ett kapitel i historien. Det är nämligen den första dagen på vår nya organisation då vi ytterligare ska fortsätta med den journalistik vi förbättrat under de senaste åren. Vi ska vara snabba och vi ska gå på djupet. Det är också vad vår publik har rätt att förvänta sig av oss.

VLT är utan tvekan den dominerande nyhetsförmedlaren i Västmanland. Så har det varit under många år nu – och även om tidningen för 10–20 år sedan hade betydligt fler medarbetare och betydligt fler tidningsprenumeranter vill jag påstå att vi ännu är starka i den utsatta tid som alla mediehus nu upplever. Den gamla affärsmodellen som endast bygger på tidningsutgivning må ha problem, men journalistiken befinner sig långt ifrån i kris.

I hela västvärlden går antalet tidningsprenumerationer ner. Det beror i de allra flesta fall inte på att tidningarna blivit sämre. Det beror helt enkelt på ändrade vanor när det gäller nyhetskonsumtion. Det brukar pratas om den digitala revolutionen, men det är ingenting emot den mobila revolutionen som kom när den första typen av smartphones lanserades i slutet av 1990-talet. Dessutom är konkurrensen på annonsmarknaden numera mördande – och konkurrensen är global. Stora aktörer som Facebook och Google tar den största delen av annonsintäkterna i Sverige numera. Förändrade förutsättningar kräver också förändrade arbetssätt för en tidning som VLT.

Ryktet om papperstidningens död är överdrivet.

Det jag först vill säga om det är att ryktet om papperstidningens död är överdrivet. Vi har fortsatt många läsare som föredrar att läsa sina nyheter i tidningen och många annonsörer upplever även år 2019 att de får bäst effekt av att annonsera i just tidningen. Därför ska vi fortsatt göra en så bra tidning som bara möjligt. Den ska vara lokal, uppdaterad och läsvärd. Där har många av våra prenumeranter kommit med kloka inspel som vi har lyssnat på. Därför stärker VLT nu den organisation som jobbar främst mot tidningsproduktionen. Även om alla läsare har många olika synpunkter är de eniga om en sak. Alla vill ha mer lokalt innehåll. Det ska vi jobba hårt för att förbättra.

Vi ska också fortsätta att vara i framkant digitalt – och vi ser också stora framgångar i vår digitala tillväxt. De tidningar i Västmanland som jag är ansvarig utgivare för VLT, Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, Fagersta-Posten och Sala Allehanda, närmar sig 10 000 digitala kunder. Det är kunder som enbart är prenumeranter på Plus eller/och e-tidningen, vilken är tidningen i pdf-format. VLT:s e-tidning kommer ut även på söndagar. Den har alla prenumeranter tillgång till.

Vi har en stark nyhetsdesk som servar våra läsare med nyheter 24 timmar om dygnet varje dag på året. De som jobbar där har tidigare jobbat för flera tidningar. Nu kommer de att arbeta ännu närmare VLT, vilket stärker både VLT:s digitala styrka och även kommer att ge fler och snabbare nyheter i tidningen.

Vi stärker också vår sportredaktion med ytterligare en tjänst. Vi vet att många av våra prenumeranter, både män och kvinnor, verkligen uppskattar lokal sport. Vi har också våra skickliga redaktörer inom olika områden. De kommer att fortsätta att jobba precis som vanligt med vad de är bäst på.

Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, Fagersta-Posten och Sala Allehanda har från och med i dag egna chefredaktörer på varje redaktion. Jag är fortsatt utgivare för samtliga tidningar i Västmanland och chefredaktör för VLT. Det vi gör nu är att vi sätter en ny grund och tar ett nytt avstamp, detta efter mycket goda inspel och synpunkter från både läsare och medarbetare. Hur vi lyckas är, som alltid, i slutändan upp till er som läser oss att bedöma. Jag har sagt det flera gånger förut, men vill gärna säga det igen. Jag har förmånen att prata med läsare varje dag. Tyvärr hinner jag inte svara på alla samtal, men jag är enormt tacksam över det engagemang som ni läsare visar.

Fortsätt komma med era tips och synpunkter, er kritik och ert beröm. Det är enormt värdefullt för oss. Vad vill du läsa om, vad tycker du är bra, vad tycker du att vi bör förbättra?

Jag är mycket tacksam om ni fortsätter att höra er.

Det är för er vi finns.