Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordström: ”Vi står upp för alla människors lika rättigheter och färgar tidningsloggan i regnbågsfärger”

Annons

”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.” Så lyder inledningen av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, vilken antogs 10 december 1948. Det är vackra ord.

Egentligen borde det vara en självklarhet för oss alla att leva och verka efter dessa.

Tyvärr är det inte så. I världen – och även i Sverige – hånas och förföljs människor på grund av hur de är, på grund av sin sexualitet, religion, sin övertygelse eller helt enkelt bara för att några anser att de är udda.

På myndigheten för ungdoms-och civilsamhällsfrågors sajt bekräftas den verklighet som inte borde finnas. Vi lever i ett samhälle som på många sätt inte mår så bra som det borde. Inte minst unga hbtq-personer utsätts i större utsträckning än andra unga människor för hat, hot, mobbning och våld. De upplever sig också kränkta, diskriminerade och osynliggjorda. Varför är det på sättet? Varför kan vi inte visa respekt mot andra människor? Varför kan vi inte inse just att ”alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. I detta inkluderar att alla har sin självklara rätt till sin religion, sin politiska övertygelse och sin sexualitet.

Jag önskar att vi i Sverige hade kommit så mycket längre än vi har gjort sedan FN antog sin förklaring om de mänskliga rättigheterna för över 70 år sedan. Där har vi alla ett ansvar – och där har Pride, som arrangeras i Västerås 27-29 juni, ett viktigt budskap som vi alla bör ta till oss. Det är enormt viktigt att de frågor Priderörelsen fångar ständigt lyfts, inte minst i ett Sverige år 2019 där det blåser högerextrema vindar och där flera grupper i samhället dagligen tvingas leva ett liv där hat och hot har blivit en del av vardagen.

På RFSL:s sajt läser jag att Priderörelsen fick sin start för 50 år sedan i New York. Hbtq-personer som besökte klubben Stonewall Inn i staden fick till sist nog av de upprepade trakasserier de utsattes för, inte minst av polisen. Gästerna protesterade. Kravaller utbröt. Pride föddes, som en kraft att hjälpa andra att stå upp mot förtryck, ge människor mod att öppet stå upp för den de är och att känna stolthet över det. Händelserna i New York inspirerade människor i andra länder. Den första pridedemonstrationen i Sverige hölls i Örebro 1971. Numera finns Pride på ett 50-tal platser i hela Sverige. Enbart mellan åren 2013 och 2016 startades 43 nya festivaler i Sverige. I dagarna är det Pride i Västerås. I augusti arrangeras Pride i Fagersta och i september i Sala.

VLT och övriga tidningar i Västmanland, Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, Fagersta-Posten och Sala Allehanda, står upp för demokratin och för alla människors lika rättigheter och värde. För oss är detta ledord och en självklarhet. Därför är vi också stolt guldsponsor till Västerås Pride. Under de dagar Pride i Västerås pågår, torsdag, fredag och lördag, färgar vi – precis som i fjol – vår tidningslogga i regnbågsfärger. Vi gör detta som ett ställningstagande. Det är ett ställningstagande för alla människors lika värde och rättigheter.