Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norra Haga i det närmaste fullbyggt

Artikel 183 av 300
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Här presenteras storbebyggelse och villaområden. Bor eller har du bott här? Berätta!

Annons

VLT 9 december 1961.

Norra Haga-området i Västerås som före 1956 mest utgjordes av skogsmark, är nu ett i det närmastefullbebyggt bostadsområde med mer än 2 000 lägenheter i flerfamiljshus, ett 70-tal villor och i grannskapet också omfattande storbebyggelse som tagit sig an en stor del av nytillkomna västeråsare.

Länstidningens flygbild ovan, som tagits från västra sidan av järnvägen och med riktning österut över Haga-området mot Malmabergs-hållet, visar hur de gamla partierna av Östra Utmarken i dag ter sig.

Siffrorna anger:

1: tio skolpaviljonger för låg- och mellanstadieundervisning (ses till höger om siffermarkeringen).

2: Västeråsbyggens tre "borggårdar" och dess 500-met.-hus vid Skjutbanegatan med850 lägenheter samt butiker. Byggnationen, som kostat 38 miljoner, har genomförts mellan 1956 och 1961.

3: delar av det angränsande Malmabergs-området.

4: höghusen vid siffran är Profilen och till vänster därom ses Västeråsbyggens tidigare byggenskap utmed Gunnilbogatan. Under siffran ses riksyrkesskolans lokaler.

5: Mimers bebyggelse på södra sidan av Hästhovsgatan och utmed Markörgatan. I fem hus 168 lägenheter för fyra miljoner. De påbörjades under 1959 och de sista var inflyttningsklara i februari i år.

6: fyra av fem höghus., uppförda av Riksbyggen på gamla skjutbanan, och med 75 lägenheter vardera. Det sista i raden är under uppförande samtidigt som ett affärsbygge pågår. Till höger om 6:an - på västra sidan av Rekylgatan - kommer i nästa etapp ett 300 meter långt trevåningshus med 100-talet lägenheter. Hela affären rör sig om 20 miljoner.

7: villaområdet, som hittills räknar något 70-tal villor. Men flera lär komma i riktning mot vänster på bilden, d. v. s. mot Finnslätten-verkstaden.

8: storbebyggelsen på västra sidan om järnvägen är HSB:s 15-miljonersinvestering i en byggetapp som ger 320 lägenheter i Norra Hagas grannskap.