Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norra Haga i det närmaste fullbyggt

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Här presenteras storbebyggelse och villaområden. Bor eller har du bott här? Berätta!

VLT 9 december 1961.

Norra Haga-området i Västerås som före 1956 mest utgjordes av skogsmark, är nu ett i det närmastefullbebyggt bostadsområde med mer än 2 000 lägenheter i flerfamiljshus, ett 70-tal villor och i grannskapet också omfattande storbebyggelse som tagit sig an en stor del av nytillkomna västeråsare.

Länstidningens flygbild ovan, som tagits från västra sidan av järnvägen och med riktning österut över Haga-området mot Malmabergs-hållet, visar hur de gamla partierna av Östra Utmarken i dag ter sig.

Siffrorna anger:

1: tio skolpaviljonger för låg- och mellanstadieundervisning (ses till höger om siffermarkeringen).

2: Västeråsbyggens tre "borggårdar" och dess 500-met.-hus vid Skjutbanegatan med850 lägenheter samt butiker. Byggnationen, som kostat 38 miljoner, har genomförts mellan 1956 och 1961.

3: delar av det angränsande Malmabergs-området.

4: höghusen vid siffran är Profilen och till vänster därom ses Västeråsbyggens tidigare byggenskap utmed Gunnilbogatan. Under siffran ses riksyrkesskolans lokaler.

5: Mimers bebyggelse på södra sidan av Hästhovsgatan och utmed Markörgatan. I fem hus 168 lägenheter för fyra miljoner. De påbörjades under 1959 och de sista var inflyttningsklara i februari i år.

6: fyra av fem höghus., uppförda av Riksbyggen på gamla skjutbanan, och med 75 lägenheter vardera. Det sista i raden är under uppförande samtidigt som ett affärsbygge pågår. Till höger om 6:an - på västra sidan av Rekylgatan - kommer i nästa etapp ett 300 meter långt trevåningshus med 100-talet lägenheter. Hela affären rör sig om 20 miljoner.

7: villaområdet, som hittills räknar något 70-tal villor. Men flera lär komma i riktning mot vänster på bilden, d. v. s. mot Finnslätten-verkstaden.

8: storbebyggelsen på västra sidan om järnvägen är HSB:s 15-miljonersinvestering i en byggetapp som ger 320 lägenheter i Norra Hagas grannskap.