Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrleden har väl alltid funnits?

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Svaret är nej. Så här såg byggarbetet ut 1 juni 1963. Var det bra att bilarna fick ta för sig mer i stan?

VLT 1 juni 1963.

Framtidsprojektet är en yttre ring som sträcker sig från Björnövägen över Södra och Norra Skiljebo, Malmaberg och Haga och korsar Stockholmsvägen, Tråddragargatan, Lugna gatan, fortsätter vidare mot Nordanby, korsar Bergslagsvägen och i en ännu inte inriktad kurva kommer fram till Vasagatan, korsar den och går ner i Skultunavägen.

För att i sinom tid gå in i den blivande nya Skultunavägen på västra sidan ån.

I olika etapper har vägen byggts fram, men ännu är det endast smärre delar av den som befinner sig i asfalterat och helt färdigt skick.

Däremot finns det utsikt att vägen till i höst skall kunna visa upp nya farbara partier.

Senaste fasen gäller sträckan Lugna gatan - Rekylgatan, där man nu kan komma fram med bil och där också asfaltering är att vänta närmaste tiden.

Sedan återstår i denna del brobygget över järnvägen. Det väntas komma i gång i höst, berättar för Länstidningen ingenjör Nils Wahlberg vid gatukontoret, och det torde bli vinterjobb.

I höjd med Bergslagsvägen har ännu ingenting hänt, men på sina håll har man grusat upp körbanan, som används av både transport- och personbilar.

Mot Södra Skiljebo-kanten har man också grusat upp vägen, som i sommar eller i höst torde asfalteras fram till Björnövägen.

Någon gång i vinter bör alltså denna sju meters led med tre meters vägrenar bli den kringslutande vägen runt Västerås från Björnövägen och till järnvägsspåren i närheten av Bergslagsvägen.

Nästa etapp blir sedan sträckan mot Vasagatan och Skultunavägen, där leden är utstakad men inget vägarbete ännu tagit vid.

Jobben står på beredskapslistan för kommande vinter.

Hur fortsättningen mot Skultunavägen och uppgåendet i denna skall utföras är ännu så länge oklart, men - som sagt - projektet finns, och det som nu är Österleden och Norrleden blir därmed också Västerleden.