Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrmän köper svenskt- äger 21 hyreshus i länet

De lockas av billig mat, prisvärd tobak och härliga skoterleder. Men också av goda investeringar.
Norrmän shoppar hyreshus i Sverige som aldrig förr. De senaste fem åren har köpen av blågula fastigheter ökat med drygt 80 procent.

Statistik som Lantmäteriet tagit fram för TT visar att 269 svenska hyreshus köpts av ägare med adress i Norge sedan den första januari 2006. Det är mer än hälften av de totalt 468 hyreshus – både bostadshus, kontorshus och kommersiella fastigheter – som nu ägs av våra grannar i väst. Det är också en 82-procentig ökning av antalet förvärv, jämfört med mellan 2000 och 2005.

- En tydlig trend, konstaterar Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

- Deras närvaro gör att priserna har stabiliserats eller gått upp på orter efter norska gränsen.

En stor norsk fastighetsägare i Örebro län är Swenor Eiendom AS, som äger fastigheter i Degerfors, Laxå och Lindesberg.  

Bolaget har fått kritik i bland annat Affärsvärlden och E24 eftersom flera personer som har investerat i det norska bolagets svenska fastighetsprojekt känt sig lurade.

I princip kan de norska fastighetsköparna delas in i två kategorier; investerare samt privatpersoner som vill vistas i Sverige. Det sistnämnda är vardag i Arjeplog, 14 mil från norska gränsen, där 41 hyreshus har norska ägare.

- De kommer hit för att köra skoter, för det får de inte göra hemma. De har ju andra regler i Norge, säger Elisabeth Johansson, Arjeplogbo och bostadsförmedlare på kommunen.

- Och de handlar jättemycket – fläskkött, ost, tobak och från Systembolaget. Man är glad åt norrmännen här på orten.

Men trots en tillvaro

där Norgeskyltade bilar är vardag förvånar det Johansson att hela 41 hyresfastigheter i kommunen ägs från andra sidan gränsen. Enligt Lantmäteriet är ägandet utspritt på ganska många adresser vilket tyder på ett samägande bland privatpersoner. Många norrmän har också sökt sig till den gamla gruvorten Laisvall, några mil närmare gränsen.

I Borås, med 37 norska hyreshus, är det tvärtom. Alla ägs av ett och samma fastighetsbolag.

- Norrmännen vill investera och de köper gärna offentliga fastigheter som vårdinrättningar eller polishus med hyresgäster på långa kontrakt, säger Dan Sandstedt, projektledare på fastighetsrådgivaren Newsec.

- Det är mycket norska pengar i omlopp nu.

Sandstedt uppskattar det norska intresset inom just detta fastighetssegment till uppåt 20 procent. I princip är de ensamma som utländska aktörer i Sverige, även om tyskarna börjar komma tillbaka efter finanskrisen.

Går då strömmen även åt motsatt håll? Nej, menar Henrik Roos på Lantmäteriet.

- Vi svenskar köper inte fastigheter i Norge på samma sätt. Vi är mer intresserade av hus här hemma, och kanske av andelsboenden i Spanien eller Thailand, säger Roos.

Här äger norrmännen hyreshus

Antal norskägda hyreshus per länVästra Götaland: 117

Jämtland: 65

Värmland: 64

Norrbotten: 50

Skåne: 43

Örebro: 21Västerbotten: 16Stockholm: 13

Västernorrland: 13

Dalarna: 9

Jönköping: 8

Västmanland: 8

Gävleborg: 7

Södermanland: 7

Kalmar: 7

Östergötland: 5

Halland: 5

Kronoberg: 3

Gotland: 3

Blekinge: 3

Uppsala: 1

Totalt 468, varav 269 köpta efter 2006 (57 procent).

Mellan 2000 och 2005 såldes 148 hyreshus till norrmän.

Källa: Lantmäteriet (TT)