Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi: Biskopsängen, Lena Adomat och det selektiva minnet

När jag bläddrar genom lokaltidningen från den 16 juli för 40 år sedan är det som att tiden stått still, och ändå inte. Det är sommar, VLT skriver om "hemester" och en av mina barndomsidoler – Lena Adomat.  

Annons

Anmäl text- och faktafel

På förstasidan finns liten bild på en stolt Lena och en text om att nått sin största framgång hittills i karriären, en andraplats i SM. Det var bara början.

Från VLT:s förstasida den 16 juli 1978. Lena Adomat, då 14 år, vann SM-silver 1978. Två år senare var hon med i OS.

Minnen väcks till liv. Den 16 juli 1978 var jag bara tre år men när Lena gjorde sin OS-debut 1980 var jag fem och fick titta på OS i tv. Självklart minns det den maffiga invigningen i Moskva, med extremt synkroniserad mänsklig grafik på läktarplats, den söta björnen Misha som fällde en tår under avslutningen. Men Lena Adomat hade en självklar plats i barndomshemmet som lokal olympier. Hon var dessutom bara 16 år, och på bilderna i tidningen var hon så söt, så söt. En idol.

Jag blir också påmind om det selektiva minnet. En googling nu visar att Lena Adomat kom på 30:e plats i OS 1980 och på 35:e plats i Los Angeles 1984. I min värld hade hon tagit medalj. Kanske kommer svenska herrlandslaget i fotboll ha tagit guld i VM för de som föddes 2013?

Ingrid och Nils Andersson fotograferade vid kolonilotten i Gränsta till VLT den 16 juli 1978, de rensar blåbär och tidiga kantareller.

VLT från den här dagen handlar också om det som 2018 kallas ”hemester” – alltså att vara på hemmaplan och pynta, påta och sitta och hänga hemma. VLT gjorde nedslag i Gränsta och Biskopsängens koloniområden. Ingrid och Nils Andersson sitter exempelvis vid sin stuga i Gränsta och rensar blåbär och tidiga kantareller. På Biskopsängens område, som 1978 fyllde 60 år, har Nils Eriksson besök av dottern Elisabeth. ”Jag har utsikt över Svartån” säger Nils Eriksson.

Ni har vi besökt Biskopsängen igen – inför områdets 100-årsjubileum!

På Biskopsängens koloniområde, som 1978 fyllde 60 år, hade Nils Eriksson besök av bland andra dottern Elisabeth.

Mer läsning

Annons