Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgiskt rus när The Ark tog farväl

Cityfestivalens trumfkort, The Ark, fyllde Fiskartorget i fredags kväll på den sista Västeråsspelningen någonsin.

Julinatten sluter ögonen och lyssnar. Marken vid Fiskartorget sviktar, tivoliskriken flyger över ån och Ola Salo har landat på scenen. Sista gången för The Ark i Västerås någonsin. Sista turnén. Men som den fotflinke frontmannen säger: det ska inte blir begravningståg utan avskedsfest. Serpentinerna ska inte vara svarta. Tårarna ska smaka sockervaddssöta, inte bittra eller salta och svida i såren.

Tusen händer vajar framför scenen; vart och ett med den röda entréstämpeln på handryggen. Böljande, som när man tar farväl av vänner.

Nu kommer de, pärlorna. Här kommer dansen, här kommer Salos höftskott, jublet och vinddraget från folket framför scenen, ett hav av uppåtvända ansikten, utsträckta kameror och allsång.

Det är nostalgi med puffigt ängladun och sammet i sömmarna. Nitar på ryggen som glittrar i kvällssolen. Och så basgången, som jordskredsmullrar i byxben och bröstben.

Showernas show, en spelning på den sista turnén. För det är så här vi ska minnas dem: Olas sammetsfodral med skinn och nitar som bokstaverar IN LUST WE TRUST – glamourens ärkeängel. Under Jepsons glödgade gitarrsolo i Stay with me åker tändarna.

Livet skriver kapitel. Det första i boken om the Ark börjar i ett studentstökigt rum i Malmö 1998 när Ola Salo skriver It takes a fool to remain sane, ”den internationella nationalsången för alla vackra idioter” som han själv säger. Att våga skaka sig av prylar och prestige och blomma ut, följa själarösten, höra lockropet inifrån hjärtat. Att bli den man alltid har varit och stå för det. Vara stolt över de fel och brister man har för de är bara våra egna.

Berättelsen om The Ark tar slut, konsert för konsert. I september skriver bandet sista kapitlet, men vi har fått vara med och tjyvläst, markerat upp våra favoritsidor och lärt oss dem utantill.

Tack grabbar för klokorden och musiken. Segla lugnt. Dan Linder

DAN LINDER

Foto: ANDERS FORNGREN

LÅTLISTA

Absolutely no Decorum

Clamour for glamour

Breaking up with god

Father of a son

Superstar

Stay with me

Pray for the weekend day

Let your body decide

It takes a fool to remain sane