Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Novelltävling för unga västmanländska röster sätter fokus på klimatomställningen – 10 000 kronor i vinstpotten

I sommar arrangerar Region Västmanlands kulturutveckling i samarbete med VLT den första upplagan av en ny novelltävling för unga vuxna, med fokus på klimatomställningen. Årets tema är coronapandemin och deltagare gör inte bara upp om förstapriset på 10 000 kronor – det vinnande bidraget blir även publicerat i sin helhet i tidningen VLT.
– Vi behöver nya röster och berättelser från Västmanland. Genom den här tävlingen hoppas vi kunna stötta unga författare i regionen och uppmuntra dem till att fortsätta sin bana, säger Helena Öberg, författare och kulturutvecklare på Region Västmanland.

Som arrangör hoppas hon att novelltävlingen ska bidra till att stärka litteraturen som konstform i Västmanland och erbjuda ett värdefullt sammanhang för unga författare att få sina röster hörda i.

– En stor del av mitt arbete går ut på att skapa nya strukturer, mötesplatser och sammanhang för litteraturen. När jag talar med unga västmanländska författare i dag är det många som efterlyser just en sådan här tävling, någonting att ta spjärn mot för att satsa och skriva klart det man håller på med för att se om det håller måttet. Fröet till tävlingen såddes i samråd med författaren Emma-Karin Rehnman, som är uppvuxen i Västerås och belönades med Lilla Augustpriset 2019. Hon kommer att agera ambassadör för tävlingen, säger Helena Öberg.

Tanken är att Region Västmanlands och VLT:s gemensamma novelltävling ska bli ett årligen återkommande skrivarforum, med fokus på nya, intressanta områden kopplade till den högaktuella klimatfrågan varje år. Först ut är en efterlysning av berättelser med utgångspunkt i den pågående coronapandemin.

– Vi vill fånga upp angelägna berättelser som är kopplade till den klimatomställning vi som samhälle står inför. I sommar ligger det förstås nära till hands att vrida och vända på konsekvenserna av coronapandemin som starkt har påverkat den värld vi lever i, säger Helena Öberg.

Novelltävlingen blir ett sätt att fånga upp vad som utspelar sig i Västmanland under den här epokgörande tiden och föreviga det kollektiva minnet av densamma.

– Tävlingen är ett sätt att fånga upp ungas perspektiv på framtiden och en hållbar utveckling, vilka förhoppningar och farhågor som finns bland unga i Västmanland i dag. Att sätta ord på det här, att gestalta det, skulle kunna innebära en oerhörd kunskapstillgång för samhället, säger Erik Jersenius, kulturredaktör på VLT.

Han förklarar att det är naturligt att medarrangera en skrivartävling som syftar till att stärka den regionala identiteten och kulturutvecklingen.

– VLT formar berättelsen om Västmanland kontinuerligt, varje dag. Den här novelltävlingen är ett sätt för oss som fristående samhällsaktör och samhällsbyggare att stimulera och hjälpa till att lyfta fram unga röster. Som kulturredaktör på VLT ser jag förstås hur vår journalistik speglar kulturlivet i Västmanland, men vi vill även gärna vara med och se till att det utvecklas också. Vi kan spela en viktig roll för att nå ut med den här novelltävlingen. Vi kommer att publicera det vinnande bidraget så att novellen får tillgång till en rejäl publik, säger Erik Jersenius, kulturredaktör på VLT.

Helena Öberg framhåller vikten av att man som deltagare inte känner sig begränsad av en tänkt mall eller en viss genre i sitt skrivande. Det finns – så länge man håller sig till temat och novellformen – inget rätt eller fel när det kommer till bidragens utformning.

– Vi är ute efter berättelser som får det att svaja till och som väcker nya tankar. Tanken är inte att man måste skriva i en särskild genre, utan det kan vara en realistisk novell men det kan lika gärna vara fantasybetonat. Vi söker inte berättelser som har en viss form utan vi vill fånga upp unga röster som vågar testa nya uttryck.

Författaren Sven Olov Karlsson, uppvuxen i Norberg, har under sin karriär skrivit om Västmanland ur en rad olika perspektiv. På senare år har han intresserat sig för just omställningsfrågan. Hans verk ”Brandvakten” utgår från skogsbranden i Västmanland 2014 och skildrar hur denna hänger ihop med klimatförändringar och ett samhälle som inte är förberett för omställningen.

Han sitter med i juryn för novelltävlingen. Nu ser han fram emot att tävlingen ska erbjuda unga västmanländska författare en möjlighet att bli lästa.

– Det här är en tävling för personer som befinner sig i början av skrivandets bana. När jag började skriva en gång i tiden så letade jag med ljus och lykta efter just den här typen av tävlingar, så jag känner mig väldigt glad över att det här sammanhanget äntligen existerar. Många som börjar skriva har ingen som läser och då är ett sådant här sammanhang ett utmärkt tillfälle att få någon som tittar på ens verk. Skrivandet är ganska ensamt, ofta är det ingen som reflekterar det man gör. Det är inte som att hålla på med en idrott där en tränare står och pratar med en och säger åt en vad man ska göra hela tiden. Bara det faktum att man har någonstans att skicka sin text har stor betydelse för unga författare, säger Sven Olov Karlsson.

Har du några goda råd att ge den som vill skriva en novell?

– Det finns ett konkret råd som jag kan ge. Det är inte jag som har uppfunnit det, utan det kommer från författaren Kurt Vonnegut, men jag tycker att det är ett väldigt bra tips: börja så nära slutet som möjligt. Det är det bästa handfasta rådet jag kan ge, säger Sven Olov Karlsson.

Det sista datumet som du kan skicka in ditt bidrag till Region Västmanlands och VLT:S novelltävling är 15 augusti. Tre finalister kommer sedan att utses av juryn och tillkännages i samband med Kulturnatten i Västerås i september. Därefter kommer prisutdelningen att ske i samband med Västerås Litteraturfestival i oktober.

Förstapriset består av 10 000 kronor och att få sin novell publicerad i VLT, övriga pristagare belönas med böcker av västmanländska författare. Tävlingen är öppen för unga vuxna med västmanländsk anknytning i åldrarna 16–23 år.

Jakob Svärd

Bli den förste som vinner den nya novelltävlingen - sök till Novelltävling 2020: En sommar i skuggan av Corona

Årets tema är "En sommar i skuggan av Corona". Vi söker berättelser som skakar om och väcker tankar. Berättelser som utmanar synen på världen. Formen väljer du själv, endast fantasin sätter gränser, vi är öppna för alla genrer: skräck, spänning, humor, fantasy, science fiction och så vidare.

Du som tävlar är mellan 16 och 23 år gammal och ha anknytning till länet. Skicka med en kort presentation av dig själv och ditt skrivande tillsammans med ditt tävlingsbidrag.

Novellen får inte tidigare vara publicerad i tryckt eller digital form och du får skicka in maximalt två bidrag till årets tävling.

Novellen får vara högst 12 000 tecken (inklusive blanksteg) och den ska vara skriven på svenska.

Tävlingsbidraget skickas senast den 15 augusti 2020 per mejl till [email protected]

Novellerna bedöms av en jurybestående av Erik Jersenius, kulturredaktör VLT, Helena Öberg Carlsson, författare och kulturutvecklare Region Västmanland, Sven Olov Karlsson, författare och journalist.

Vinnarnovellen kommer att publiceras i VLT och prissumman är 10 00 kronor.

Tre finalister kommer presenteras vid Västerås Kulturnatt 19 september. Prisutdelningen sker i samband med Västerås Litteraturfestival 16 oktober.