Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är de gamla små godispåsarna tillbaka

Har du saknat de små godispåsarna från förr? Nu är de tillbaka. – Jag tycker att de är bättre, säger Ines Sigholm, 6, som varje lördag får lördagsgodis.

Den gamla godispåsen från 1970- och 80-talet väcker nog för många gamla minnen till liv.

Nu gör den sitt återtåg i mataffärer runt om i landet. Allt började för några veckor sedan då en mataffär i Stockholm återinförde de små påsarna.

Sedan i torsdags finns de även vid lösviktsgodiset på Ica Maxi Hälla i Västerås, alldeles intill de stora påsarna. Många kunder är positiva till affärens initiativ.

– De stora påsarna är för stora. Man får ju hål i tänderna om man äter för mycket godis, säger Ines Sigholm, som står vid godishyllan på Ica Maxi Hälla.

Varje lördag får hon lördagsgodis av sina föräldrar.

– Allt utom lakrits tycker jag är jättegott.

Världsmästare på lösgodis

Och svensken är allt en riktig gottegris. Det finns inget land i världen som klår oss när det gäller att äta godis. 1960 åt vi i snitt 6,7 kilo godis per person och år. Nu är vi uppe i drygt 17 kilo, enligt SCB. Enligt SCB äter ett genomsnittligt hushåll med två vuxna med barn 1,3 kilo godis i veckan.

En dryg fjärdedel av allt godis som äts i Sverige är lösviktsgodis och utbudet är stort. Det finns flera hundra sorters lösgodisar.

Större godispåsar

Samtidigt har påsarna som vi plockar godiset i blivit allt större. På 1970-talet rymde en godispåse cirka 170 gram. I dag väger en fylld påse mellan 500 gram och 4 kilo.

– Våra kunder har efterfrågat de mindre godispåsarna från förr. Det har blivit trendigt igen för barnen att få de små påsarna. Jag kommer själv ihåg hur jag som barn gick till macken med en femma och fyllde en liten godispåse, säger Mattias Ahlfors, marknadschef på Ica Maxi Hälla, och fortsätter:

– Vi kommer att ha kvar de små godispåsarna som alternativ till de större påsarna så länge våra kunder efterfrågar dem.