Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det lätt att cykla till Gäddeholm

På tisdagen invigdes den sista etappen på cykel- och vandringsleden mellan Västerås och Geddeholms herrgård.

Nu går det fint att ta sig från Björnövägen i Västerås till Gäddeholm till fots eller på cykel.

- Det är fantastiskt bra, säger Stig-Ove Andersson som haft sommarboende i Gäddeholm sedan 1968.

Vid lunchtid premiärtrampade ett gäng cyklister fram den första biten. Stig-Ove Andersson hade dagen till ära valt en gammal budcykel som använts till att köra ut varor år Konsum.

- Vi springsjasar har äntligen fått en cykelväg till Gäddeholm, säger han.

Den sista delsträckan är 2,5 kilometer lång och har tagit lika många månader att färdigställa. Leden är belagd med grått så kallat stenmjöl som ska smälta in fint i miljön. För att leden ska hålla får man bara ta sig fram med cykel, rullstol eller till fots. Mopeder och hästar är förbjudna.

- Att cykla hit ut ökar min livskvalitet, säger Jazmin Pettersson, ordförande i fastighetsnämnden som var en av dem som talade vid invigningen.

Den nya sträckan binder samman leden från Björnöbron och över Trådarängarna fram till herrgårdsallén i Gäddeholm. Leden går bland annat längs med ett fågelskyddsområde.

- Vi har jobbat mycket med sträckningen för att ta hänsyn till naturen och fågellivet, säger Ulf Edvardsson, projektledare vid fastighetskontoret i Västerås.

Nästa år kommer sträckan kompletteras med bland annat fågeltorn dit man även ska kunna ta sig upp med rullstol.