Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är jordens resurser slut för i år

Vi skulle behöva två planeter för att kunna fortsätta leva som vi gör i dag – utan att påverka miljön negativt. Detta är något som Världsnaturfonden vill uppmärksamma med hjälp av Earth Overshoot Day. "Vi konsumerar planetens resurser mycket snabbare än den hinner leverera" säger Världsnaturfondens generalsekreterare Håkan Wirtén.

Onsdagen den 2 augusti passerade vi Earth Overshoot Day, dagen då vi gjort av med årets budget av förnybara resurser.

– Overshoot Day är en påminnelse om att jobbet långtifrån är gjort. Vi konsumerar planetens resurser mycket snabbare än den hinner leverera. Framför allt släpper vi ut för mycket koldioxid från fossila bränslen. Det är en ekvation som definitivt inte går ihop. Politiker, företag och finansaktörer i alla länder måste agera avsevärt snabbare och kraftfullare om vi ska vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

Håkan Wirtén har flera förslag på hur man ska göra för att vända den negativa trenden.

– Förutom omställningen till en fossilfri ekonomi behöver vi bland annat halvera matsvinnet och köttkonsumtionen och uppnå en mer hållbar konsumtion. Det är positivt att vi har ett internationellt klimatavtal och många städer och företag går i rätt riktning, men många fler måste följa efter.

Det är klimatavtalet från Paris som Håkan Wirtén pratar om, där målet är att alla länder år 2020 ska hålla den globala temperaturökningen under 2 grader.

– Ett steg i rätt riktning är att koldioxidutsläppen de senaste tre åren faktiskt planat ut trots ekonomisk tillväxt. Vi måste nu fortsätta och kraftigt förstärka trenden bort från fossila bränslen. För att bromsa klimatförändringarna till väl under 2 grader måste vi halvera utsläppen vart tionde år framöver.

Earth Overshoot Day är den dag då vi gjort av med årets budget av förnybara resurser, vilket detta år är en dag tidigare än förra året.

Här är Världsnaturfondens lista på hur ”Earth Overshoot Day" har ändrats med tiden

2 augusti 2017

3 augusti 2016

4 augusti 2015

4 augusti 2014

5 augusti 2013

6 augusti, 2012

5 augusti 2011

23 september 2001

11 oktober 1991

12 november 1981

21december 1971