Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är Rudbeck äntligen lagligt

Den långa striden om tillbyggnaden på Rudbeckianska skolan är över. I förrgår beviljade byggnadsnämnden Västerås stad bygglov – i efterskott.

– Jag ger upp, säger konstnären Marion Belin, som genom ombud var den som överklagade bygget.

Fast egentligen fick hon ju rätt. 2007 fann länsrätten att bygglovet, som beviljades av en tjänsteman i mars 2006, var behäftat med flera allvarliga fel: det ”förvanskade” en byggnad som var av riksintresse, det stred mot detaljplanen och man underlät att konsultera Riksantikvarien.

Västerås stad överklagade länsrättens dom till kammarrätten som dock inte tog upp ärendet. I april i år meddelade även regeringsrätten att man inte kommer att överpröva domen.

Att riva tillbyggnaden, som invigdes 2007, är dock inte aktuellt. I stället beviljade byggnadsnämnden i torsdags ett retroaktivt bygglov – som ska hålla de rättsliga måtten.

– Ombyggnaden har ju vunnit allmän acceptans, säger nämndens ordförande, Claes Kugelberg (M).

Detaljplanen har ändrats och dessutom har kommunen lovat att måla om brandtrapporna i grått så att de bättre smälter in i miljön.

– Det hälsar jag med glädje. Det var jag som föreslog det, säger Marion Belin.

Gäller inte reglerna Västerås stad, Claes Kugelberg? Kan jag som privatperson också uppföra ett svartbygge och räkna med att få bygglov beviljat i efterhand?

– Nej, det kan du inte. När det här byggdes fanns ju ett giltigt bygglov som sedan upphävdes, säger Claes Kugelberg.