Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är säsongen här för vinterns plågor

Den här tiden på året brukar vinterkräksjukan och influensan bryta ut i Sverige. Än så länge finns inget fall av influensan registrerad i Västmanland och bara ett fåtal fall av vinterkräksjuka.

Under vecka 43 rapporterades säsongens tre första fall av influensa från Västra Götaland. Influensa- aktiviteten är än så länge på låg nivå i de europeiska länderna med endast sporadiska fall.

Läget med vinterkräk- sjukan är lugnt för tillfället och inga fall har än så länge rapporteras in i kommunen. Vinterkräksjukan sprids fort och drabbar vanligen dagis och förskolor först.

Den sista rapporten om influensan från Folkhälsomyndigheten publicerades förra veckan.

– Vi hade ett influensafall på en som kom ifrån Saudiarabien men det provet blev undersökt i Stockholm och då är det inte listat hos oss, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Kurvorna för hur många som smittats under den senast tiden har knappast rört sig de senaste veckorna.

– Det finns ingenting som tyder på att influensaepidemin i realiteten har startat utan det är något enstaka fall som kan dyka upp. Vi räknar inte med att något ska ske förrän tidigast november–december, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Som tidigare år är det viktigt att sköta handhygienen noga för att slippa smitta.