Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är toppen nådd

Efter dramat i lördags, när de fastnade i en snöstorm, kunde Viktor Andersson, Joakim Andersson och Filip Gardler ta sig ända upp till Kebnekaises topp.

– Det var fantastiskt att stå där, men resan dit var inte att leka med, säger Viktor Andersson en halvtimme efter att de kommit ner till fjällstationen igen.

I lördags skulle de ta sig från Nikkaloukta till Kebnekaises fjällstation. Men de hamnade mitt i en snöstorm och fick göra vindskydd av pulkorna och gräva ner sig. Fram på morgontimmarna fick de hjälp av fjällräddare. De var nedkylda och Filip Gardler hade tappat känseln i tårna.

Men målet att nå toppen fanns kvar och i måndags nådde de äntligen dit.

– Vädret var magiskt. Knappt ett moln, bra temperatur och bra vind. Men det hade snöat mycket i stormen och fanns risk för laviner.

De gick upp den östra leden, som är den svåraste, och tog sig till den högsta toppen. Det var omkring en mils vandring inklusive ren isklättring.

– Det är det mest fysiskt krävande jag har gjort.

De hade guide med sig och var utrustade med bland annat lavinsändare, stegjärn, stighudar och yxor. De hade också selen och rep mellan sig på de brantaste partierna.

– Jag är inte den bästa vän med höjder. Man var inte så kaxig.

Alla tre mår bra, om än med skavsår, och är väldigt trötta. Filips har ännu inte fått tillbaka känseln i tårna. Efter en dusch planerade de att äta en trerätters middag och sen sova.

Hela äventyret är ett projektarbete på pilotutbildningen på Hässlögynmnasiet. Förutom att skriva en rapport funderar de på att göra en miniguide om vad och hur man gör en sån här tur.

– Nu vet vi ju också vad vädret kan ställa till med, säger Viktor Andersson.