Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir Socialdemokraterna mer ett parti bland andra och det är nyttigt för svensk politik. Men nästa fyra år blir besvärliga.

Den långa socialdemokratiska dominansen i svensk politik är bruten genom att den borgerliga Alliansen blev större än de rödgröna. Sverigedemokraternas inträde i riks-dagen gör det dock svårare att regera.

Den borgerliga alliansen lyckades behålla sitt övertag över de rödgröna partierna. Moderaterna gick som väntat framåt och fick runt 30 procent, medan de övriga allians-partierna tappade något. Socialdemokraterna ansåg att 35 procent i valet 2006 var en katastrof. Men nu tappade Socialdemokraterna ytterligare i röstandel och är inte längre det klart största partiet. Sverige har nu två stora partier och sex mindre i riksdagen.

Socialdemokraterna valde också att för första gången bilda ett sammanhållet regeringsalternativ före valet. Det verkar ha varit bra för Miljöpartiet och och i någon mån för Vänsterpartiet, medan Social-demokraterna ser ut att ha förlorat röster på samarbetet.

Tillsammans innebär detta att en lång epok ser ut att vara slut i svensk politik. Alltsedan 1930-talet har Socialdemokraterna setts som det naturliga regeringspartiet och oftast regerat på egen hand. Nu blir Socialdemokraterna mer ett parti bland andra och det är nyttigt för svensk politik.

Moderaterna har på några år lyckats etablera sig som ett brett ansvarsfullt mittenparti med ambitioner att bli statsbärande. Förändringen personifieras av Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Men för framtiden kan positionen bli besvärlig att försvara, Moderaterna kan efter ett tag framstå som profil- och ideologilösa.

Regeringen har hållit ställningarna och fått fler röster än oppositionen. Bara det är en prestation, regeringspartier brukar gå tillbaka i Sverige. För en borgerlig regering är det första gången den lyckas hålla ihop och vinna valet. Nyckeln till framgången är den stabila ekonomin. Den här gången har Sverige klarat en svår kris bättre än omvärlden och statsfinanserna är i ordning. Den borgerliga regeringen har framstått som det trygga alternativet.

Blockpolitiken var ovanligt tydlig, med två klara regeringsalternativ. Men Sverigedemokraternas inträde i riksdagen förändrar den bilden. Det är dystert att ett parti som har bildats på motstånd mot invandring och med rötter i rasistiska rörelser har lyckats bredda sitt stöd så att det räckte till riksdagsrepresentation.

De övriga partierna har gjort klart att de inte kommer att samarbeta med Sverige-demokraterna. Det är klokt och Sverige-demokraternas överdrivna och förenklade politik behöver granskas och avslöjas i riksdagsarbetet. Det gäller dock samtidigt att vinna tillbaka Sverigedemokraternas väljare. De är ofta politiskt fattiga, besvikna på samhället och bittra på det politiska systemet. De behöver återfå tron på samhället och på de etablerade partiernas vilja och förmåga att lösa problem.

Oavsett den slutliga mandatfördelningen blir de närmaste fyra åren besvärliga. Det är rimligt att fyrpartikoalitionen fortsätter och Sverige har klarat sig bra med minoritets-regeringar förut. Men det blir mer besvärligt att föra en sammanhängande politik och en minoritetsregering måste vara beredd att kompromissa med en konstruktiva oppositionspartier. Även med en knapp majoritet får den borgerliga Alliansen svårare än i dag att regera, då ett sådant läge kräver en stark partipiska.

Den borgerliga Alliansen har vunnit en historisk seger och Socialdemokraternas dominans är bruten. Men de nästa fyra åren innebär nya och besvärliga utmaningar.